И книжният пазар изправен пред трудности заради кризата

И книжният пазар се очаква да бъде засегнат от световната финансова криза, но като вторична вълна – заради свиването на други сектори, намаляването на покупателната способност и др. Това прогнозира в петък Дамян Яков, председател на УС на Асоциация "Българска книга".

За разлика от други сектори малко от издателите са взели големи кредити, повечето инвестирали собствени средства. "Около 130 млн. лв. годишно са оборотите в книжната индустрия. 25-26 млн. лв. е размерът на ДДС, който влиза в държавния бюджет", съобщи Яков.

България е единствената страна в Европа освен Дания, в която книгите се облагат с пълна ставка на ДДС и единствената страна, в която все още няма действащ закон за публичните библиотеки.

"Не можем да приемем обясненията, че правителството не бива да прави изключения за книжния пазар, за да не поискат и други сектори такива облекчения. В нашия сектор става дума за пренебрежимо малка сума", допълни той.

"Българските книги са най-евтините в Европа, но у нас издателите плащат най-висока цена за производството на книги и най-високи данъци и такси в ЕС", обясниха още от асоциацията.

"Всички европейски страни подпомагат издаването на националната си литература и представянето ѝ по света, като отделят за това милиони евро. У нас отделените пари са около половин милион лева", допълни още Яков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?