И комисията на Цвета Маркова виновна за теча на секретна информация

И комисията на Цвета Маркова виновна за теча на секретна информация

Защо като виновник за изтичането на секретна информация се сочи ДАНС, а не органа, създаден със закон да контролира системата за класифицирана информация, а именно ДКСИ?. Това попита във вторник пред БНР бившият депутат от ДСБ и директор преди десет години на НСС Атанас Атанасов. Той бе поканен заедно с председателя на вътрешната комисия в предишния парламент Минчо Спасов да коментират шумните скандали около теча в публичното пространство на секретни доклади за корупцията във висшите етажи на властта и разприте в ръководството на ДАНС.

Според Атанасов по закон Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), ръководена от Цвета Маркова, е тази, която трябва да контролира опазването на секретните документи и следователно тя трябва да носи отговорност защо даден документ не следва определения път, както е станало със секретния доклад на ДАНС, връчен на бившия премиер Сергей Станишев, който след това е изчезнал, за да се появи година по-късно в ръцете на Алексей Петров, а след това съдържанието му да изтече в Интернет.

Минчо Спасов се опита да опонира на Атанасов, като обясни, че ДКСИ предписва технология на опазване на класифицираната информация. Атанасов обаче посочи, че орган като ДКСИ, който струва 10 млн. лв. годишно на данъкоплатците, трябва да се грижи именно за движението и опазването на този тип документи. Това изрично е записано в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

Според чл. 9. от ЗЗКИ, "при осъществяване на дейността си ДКСИ: (1) определя насоки и утвърждава планове за действие на организационните единици в случаи на възникване на опасност от увреждане на държавни интереси, вследствие на нерегламентиран достъп до класифицирана информация; (2) извършва анализ и оценка на готовността по защита на класифицираната информация за случаи на възникване на опасност от увреждане на защитените от закона интереси, вследствие на нерегламентиран достъп до класифицирана информация и дава задължителни указания в тази област; (3) организира и провежда превантивна дейност за предотвратяване и намаляване на вредните последици от нерегламентиран достъп до класифицирана информация".

От думите на Атанасов стана ясно, че въпреки законовите изисквания ДКСИ не е предприела нищо в случаите, при които секретна информация е излизала нерегламентирано от службите за сигурност в различни посоки, включително и към медии и интернет-сайтове.

"Тази ДКСИ крайно време е да се закрие, защото 10 милиона са много пари. Осем години съществува благодарение на едно законово инженерство от вашата партия (НДСВ – б.р.), пълна щуротия е това. И вижда се сега, днес се вижда безсмислицата от тази комисия", заяви Атанасов.

По време на размяната на тези реплики председателят на ДКСИ Цвета Маркова бе на път между Южна Корея и Австралия, тъй като е член на делегацията, придружаваща президента Георги Първанов в далекоизточната му обиколка.

Юристката Маркова бе избрана за председател на ДКСИ през 2002 г., когато комисията бе създадена. Тя бе предложена от управляващите от НДСВ. След като изтече петгодишният ѝ мандат през 2007 г., Маркова получи втори с одобрението и на НДСВ, и на БСП.

Цвета Маркова се ползва и с доброто разположение към нея на президента Георги Първанов. Досега името ѝ нито веднъж не е било замесвано в някой от многобройните публични скандали от последните години и месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от България