И конгресмени съдят Тръмп за получаването на пари от чужди правителства

И конгресмени съдят Тръмп за получаването на пари от чужди правителства

Над 190 членове на Конгреса от Демократическата партия заведоха съдебен иск срещу президента Доналд Тръмп с аргумента, че негови фирми получават пари от чуждестранни правителства в нарушение на конституцията на САЩ, съобщи Ройтерс. Преди два дни генералните прокурори на щата Мериленд и на Федералния окръг Колумбия също заведоха съдебен иск срещу президента Тръмп със същите мотиви.

В мотивите се казва, че Тръмп не е потърсил одобрението на Конгреса за нито едно от плащанията, които чужди правителства са направили към стотиците му бизнеси, откакто е встъпил в длъжност през януари, въпреки че конституцията го задължава да го стори.

"Президентът Тръмп е в конфликт на интереси по отношение на най-малко 25 страни и изглежда, че използва президентския си пост, за да увеличи печалбите си", заяви конгресменът Джон Кониърс, който е ищец по делото, заедно с още 165 свои колеги от Камарата на представителите и 30 сенатори.

Организацията "Тръмп" е заявявала, че ще дарява приходите от клиенти, представляващи чужди правителства, на американското финансово министерство, но няма да кара тези клиенти да разкриват самоличността си.

Още по темата
Още от Свят