И конгресмени съдят Тръмп за получаването на пари от чужди правителства

И конгресмени съдят Тръмп за получаването на пари от чужди правителства

Над 190 членове на Конгреса от Демократическата партия заведоха съдебен иск срещу президента Доналд Тръмп с аргумента, че негови фирми получават пари от чуждестранни правителства в нарушение на конституцията на САЩ, съобщи Ройтерс. Преди два дни генералните прокурори на щата Мериленд и на Федералния окръг Колумбия също заведоха съдебен иск срещу президента Тръмп със същите мотиви.

В мотивите се казва, че Тръмп не е потърсил одобрението на Конгреса за нито едно от плащанията, които чужди правителства са направили към стотиците му бизнеси, откакто е встъпил в длъжност през януари, въпреки че конституцията го задължава да го стори.

"Президентът Тръмп е в конфликт на интереси по отношение на най-малко 25 страни и изглежда, че използва президентския си пост, за да увеличи печалбите си", заяви конгресменът Джон Кониърс, който е ищец по делото, заедно с още 165 свои колеги от Камарата на представителите и 30 сенатори.

Организацията "Тръмп" е заявявала, че ще дарява приходите от клиенти, представляващи чужди правителства, на американското финансово министерство, но няма да кара тези клиенти да разкриват самоличността си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?