И КПКОНПИ се включи в офанзивата срещу президента

И КПКОНПИ се включи в офанзивата срещу президента

Следвайки линията на поведение на прокуратурата, антикорупционната комисия КПКОНПИ също реши да направи публични документи по проверката около назначаването на съпругата на президента Румен Радев Десислава във Военно-въздушните сили (ВВС). Официалният мотив на комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е отговор на съобщение на МО от миналия петък.

Заедно с него бе публикуван и доклад на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

Във въпросния документ няма предложение за санкциониране на командира на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков. В него е представена суха фактология на комуникацията между МО и КПКОНПИ, от която става ясно, че министерството е изпратило два отговора на комисията. След това обаче КПКОНПИ е изискала още копия на документи, които също са били предадени.

С публикуването на документите КПКОНПИ се опитва да докаже, че е имало опит за укриване на информация.

В едно от писмата си Стойков посочва, че не е ясно дали срещу Радев е образувано производство за конфликт на интереси. След това заявява, че е изтекъл тригодишният давностен срок за такова производство и следователно ВВС не е задължен да предоставя информация.

Той вече е президент

КПКОНПИ публикува две писма на ген. Стойков. Първото е от 8 май миналата година. С него командирът на ВВС отговаря на искане за предоставяне на документи по отношение на "о.р. ген.-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева". Стойков посочва, че съгласно президентски указ от 10 август 2016 г. Радев е освободен от длъжността командир на ВВС, а трудовият договор на съпругата му е прекратен месец и половина по-късно – на 23 септември 2016 г.

Десислава Ганчевa бе назначена във Военновъздушните сили през 2011 година от тогавашния командир генерал-майор Константин Попов като "старши експерт" в сектор "Финанси". През 2014 година със заповед на Румен Радев, който наследява на поста Попов, тя е назначена и за пиар на ВВС.

Ген. Стойков пише, че съгласно закона, по който работи КПКОНПИ, конфликт на интереси се установява на лица, заемащи висши длъжности "към момента". Тъй като и двамата вече не са на работа във ВВС, Стойков не смята, че е задължен да дава информация.

"Исканата информация е свързана с дейността на о.р. ген.-майор Румен Радев като командир на ВВС за минал период от време, което не кореспондира с целта на ЗКПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси. Във връзка с горезиложеното не е налице правно основание за предоставяне на тази информация по ЗКПОНПИ", аргументира се командирът на ВВС.

След това е получено и второ искане от комисията, на което ген. Стойков отговаря на 27 май. В него от ВВС разсъждават по-подробно върху закона за КПКОНПИ. Командирът пише, че не е ясно дали срещу президента има производство за конфликт на интереси. Освен това отново посочва, че се търси информация за минал период, а тригодишната давност за такова производство е изтекла. Друг аргумент е, че Радев е освободен от длъжност през август 2016 г. и исканата информация "по никакъв начин няма да доведе до промяна в публичния статус на о.р. ген.-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева, както и не би могла да послужи съгласно целта на закона".

"Към настоящия момент о.р. ген-майор Румен Радев е президент на Република България, а г-жа Десислава Генчева не е в трудово-правни отношения с командира на ВВС", пише Стойков.

След това той заявява, че подобна информация за Радев може да се търси или от постоянна комисия в Народното събрание, или от президентството, защото по закона държавният глава назначава командира на ВВС.

От обясненията на МО стана ясно, че по казуса се е намесил и Инспекторатът на МО, който е изискал исканите от КПКОНПИ документи, и след това ведомството ги е предало на комисията.

В доклада от проверката няма оценка за неправомерни действия от страна на ген. Цанко Стойков. Няма анализ защо в първите два отговора до КПКОНПИ не са били изпратени всички изисквани документи.

Така вицепремиерът Красимир Каракачанов избягва да вземе лично отношение около казуса, след като вече даде сигнали, че не е готов да иска наказание за командира на ВВС. Военният министър твърди, че не знае защо командирът на ВВС е бил подслушван.

СРС-та

До публикуването на документите от КПКОНПИ се стига, след като прокуратурата пусна запис от СРС с гласа на Радев.

Президентът разговаря с ген. Стойков, който му се оплаква, че КПКОНПИ ги заливат с искания за информация относно назначението на съпругата на държавния глава. Радев заявява, че това са "кокошкарски" истории, но все пак иска хора от неговата администрация да погледнат отговора, преди той да бъде пратен на КПКОНПИ. 

"Аз съм дал указания к'вот можем, да не пращаме", казва ген. Стойков.

Имунитет

Записите станаха причина главният прокурор Иван Гешев да отправи питане до Конституционния съд за това докъде се простира президентският имунитет.

Шефът на държавното обвинение твърди, че това бил единственият му възможен ход.

През уикенда Гешев заяви пред БНР, че Стойков е бил подслушван в рамките на дело заради оръжейни доставки, правени от частна фирма към военните.

Така бил прихванат разговора му с президента. Гешев не спомена името на фирмата, но обясни, че всеки може да се сети за нея, защото наскоро били правени обиски там.

Още през август 2019 година Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) съобщи, че не е установила конфликт на интереси при държавния глава Румен Радев, който в качеството си на командир на Военновъздушните сили е назначил бъдещата си съпруга Десислава Генчева за пиар.

Според КПКОНПИ няма данни за нарушаване на вече отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Давностният срок от три години вече е изтекъл, а комисията не намира проблем и около следващите заповеди на Радев за възнаграждение за извънреден труд на Десислава Генчева, тъй като те сключват брак през август 2016 година, а комисията не е установила да са живели на един и същ адрес и да имат общи деца за проверявания период.  

Споделяне

Още по темата

Още от България