И КРС наложи глоба на БНР и опроверга ръководството му

И КРС наложи глоба на БНР и опроверга ръководството му

Заради 5-часовото прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е съставила акт на БНР, от който произтичат санкции между 10 000 и 100 000 лева. Същевременно проверката на КРС опровергава твърденията на ръководството на радиото.

В понеделник пред СЕМ генералният директор на БНР Светослав Костов обясни, че причината за спирането е профилактика на оптичен кабел.

Резултатите от проверката на КРС обаче показват, че двете програми на БНР използват един и същ оптичен кабел за пренос на сигнала от БНР до "НУРТС България” ЕАД, и този пренос не е бил прекъсван миналия петък. Освен това не е констатирано прекъсване на излъчването на програма "Христо Ботев”. Спряна е била само само "Хоризонт".

"От БНР не са предоставени доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма "Хоризонт”, се казва в съобщението на КРС. В него се посочва, че излъчването е било спряно територията на цялата страна от 64 предавателни станции.

От БТК е била поискана информация има ли регистриран сигнал от БНР за проблем в оптичния пренос между радиото и "НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД, които разпръскват сигнала. Такъв сигнал не е имало нито в деня на замлъкването на радиото, нито в предходните 48 часа.

Комисията посочва още, че техническият директор на БНР Пламен Костов е поискал прекъсване на излъчването в 9:26 ч. сутринта в деня, в който по-късно Силвия Великова беше свалена от ефир, а след това върната. Безпрецедентното прекъсване съвпадна с излъчването на предаването, което тя води – "Преди всички". Искането за спирането на сигнала е дошло само няколко часа преди на Великова да бъде казано, че няма да води предаването.

Тезата за проблем с кабела не беше първата, лансирана от ръководството на радиото. Миналия петък оправданието за спирането беше, че се е налагала профилактика на предавателите. След това се появи обяснението за кабела, което сега КРС опровергава. Тази седмица и прокуратурата обяви, че не е имало причина за спирането на радиото.

От КРС са предостави материалите от извършената проверка на БНР на Върховната касационна прокуратура. По-рано премиерът Бойко Борисов насърчи проверка по случая с БНР и от парламента, и от Слетната палата. Не се разбра обаче по какъв начин Сметната палата ще съдейства да се установи кой е отговорен за временното прекъсване на сигнала на "Хоризонт".

По принцип Сметната палата е задължена да одитира БНР и прави това както е предвидено по закон.

Споделяне

Още по темата

Още от България