И кумицата на Цветанов с апартамент от "Артекс"

Висшите кадри на ГЕРБ се пазарили на "дупка" и "чертеж"

Цветанов и съпругата му кумуват на сватбата на Колева през 2016 г. Снимка: ГЕРБ

Имотната инвазия на ГЕРБ в столичния квартал "Изток" превзема все повече квадратни метри на изгодни цени.

Кумицата на Цветан Цветанов и зам.-министър на спорта Ваня Колева е купила апартамент в същата сграда на фирма "Артекс", съобщи "Свободна Европа". За разлика от кума си, тя е платила малко повече – около 1340 евро за квадратен метър. Срещу 665 000 хил. лв. Колева е купила жилище от 231 кв. м. в "Къщата на буквите", на чийто последен етаж е новият апартамент на бившия вътрешен министър.

Въпреки че цената, платена от Колева, е по-висока, тя пак не достига сумите, които се искат за луксозни жилища от "Артекс". Според "Свободна Европа" те варират между 2600 евро и 3500 евро за квадратен метър.

А защо да не може

След като се разбра, че е съсед с Колева, на която той е кумувал, Цветанов обясни, че всеки може да си купи апартамент където пожелае. После започна да обяснява за спортните и бизнес постижения на съпруга на Колева - бил осми на световното по колоездене преди 20-30 години, имал и "един хубав, сериозен бизнес".

"Защо да не може да си купи апартамент? Защо да се притеснява човек, когато е направил всичко прозрачно, легално", обясни Цветанов.

Коя е Ваня Колева

Ваня Колева е назначена за заместник-министър на спорта в третия кабинет на Бойко Борисов през 2017 г. На парламентарните избори същата година тя е на неизбираемото 12-о място в листата на ГЕРБ за Добрич.

Година по-рано Ваня Колева сключва църковен брак с Николай Колев, с когото имат 33-години семеен живот, в Арбанаси. Кумуват им Цветан Цветанов и съпругата му Десислава.

Още

Колева е поредният висш кадър на ГЕРБ, купил луксозен имот от "Артекс". През последните няколко дни стана ясно, че апартаменти са си купили Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Дупка и чертеж

За жилище от 198 кв. м. Цачева е платила 285 704 лв., което прави по 670 евро за квадратен метър. Според правосъдния министър цената не е под пазарната. Пред бТВ тя обясни, че за нея имотът не е евтин, тъй като цената му е четирицифрена. Тя обясни, че цената е за жилище на груб строеж, което не е годно за живеене. Интересен и начинът, по който е решила за покупката. Тя разказа, че се разхождала по улицата, видяла изкопаната за основи дупка и решила да търси фирмата-строител. Свързала се сама, без да ползва брокер. Цачева твърди, че ѝ предстоят още плащания и това не е крайната цена.

"Цената, която сме публикували е тази, посочена в нотариалния акт от 27 юли 2018г. , където се посочва, че това е “окончателната и действителна цена”. В този документ за собственост няма договорени никакви допълнителни плащания. Дори да се приеме, че посочената в нотариалния акт е само за имот в “груб строеж”, това влиза в сериозно противоречие както с оферираните цени от фирмата-строител, така и с обичайните имотни цени за района дори за този етап на строителство", заявиха в отговор от Антикорупционния фонд, които са автори на разследването за имотите. 

Два апартамента от "Артекс" си напазарувал и бившият министър на културата Вежди Рашидов. Имотите са купени през фирмата му "Рашидов Пропъртис" на цена от 900 евро на квадратен метър, което според бившия министър не е "непазарна цена"

Рашидов обясни, че цената е за "сделка на фаза чертеж и основи" и след преговори с търговския директор на фирмата "Артекс": "С търговския директор, когато си купувах, нормално. 900 евро не са непазарна цена! Трябва да проверите пазара!", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?