И кумицата на Цветанов с апартамент от "Артекс"

Висшите кадри на ГЕРБ се пазарили на "дупка" и "чертеж"

Цветанов и съпругата му кумуват на сватбата на Колева през 2016 г. Снимка: ГЕРБ

Имотната инвазия на ГЕРБ в столичния квартал "Изток" превзема все повече квадратни метри на изгодни цени.

Кумицата на Цветан Цветанов и зам.-министър на спорта Ваня Колева е купила апартамент в същата сграда на фирма "Артекс", съобщи "Свободна Европа". За разлика от кума си, тя е платила малко повече – около 1340 евро за квадратен метър. Срещу 665 000 хил. лв. Колева е купила жилище от 231 кв. м. в "Къщата на буквите", на чийто последен етаж е новият апартамент на бившия вътрешен министър.

Въпреки че цената, платена от Колева, е по-висока, тя пак не достига сумите, които се искат за луксозни жилища от "Артекс". Според "Свободна Европа" те варират между 2600 евро и 3500 евро за квадратен метър.

А защо да не може

След като се разбра, че е съсед с Колева, на която той е кумувал, Цветанов обясни, че всеки може да си купи апартамент където пожелае. После започна да обяснява за спортните и бизнес постижения на съпруга на Колева - бил осми на световното по колоездене преди 20-30 години, имал и "един хубав, сериозен бизнес".

"Защо да не може да си купи апартамент? Защо да се притеснява човек, когато е направил всичко прозрачно, легално", обясни Цветанов.

Коя е Ваня Колева

Ваня Колева е назначена за заместник-министър на спорта в третия кабинет на Бойко Борисов през 2017 г. На парламентарните избори същата година тя е на неизбираемото 12-о място в листата на ГЕРБ за Добрич.

Година по-рано Ваня Колева сключва църковен брак с Николай Колев, с когото имат 33-години семеен живот, в Арбанаси. Кумуват им Цветан Цветанов и съпругата му Десислава.

Още

Колева е поредният висш кадър на ГЕРБ, купил луксозен имот от "Артекс". През последните няколко дни стана ясно, че апартаменти са си купили Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Дупка и чертеж

За жилище от 198 кв. м. Цачева е платила 285 704 лв., което прави по 670 евро за квадратен метър. Според правосъдния министър цената не е под пазарната. Пред бТВ тя обясни, че за нея имотът не е евтин, тъй като цената му е четирицифрена. Тя обясни, че цената е за жилище на груб строеж, което не е годно за живеене. Интересен и начинът, по който е решила за покупката. Тя разказа, че се разхождала по улицата, видяла изкопаната за основи дупка и решила да търси фирмата-строител. Свързала се сама, без да ползва брокер. Цачева твърди, че ѝ предстоят още плащания и това не е крайната цена.

"Цената, която сме публикували е тази, посочена в нотариалния акт от 27 юли 2018г. , където се посочва, че това е “окончателната и действителна цена”. В този документ за собственост няма договорени никакви допълнителни плащания. Дори да се приеме, че посочената в нотариалния акт е само за имот в “груб строеж”, това влиза в сериозно противоречие както с оферираните цени от фирмата-строител, така и с обичайните имотни цени за района дори за този етап на строителство", заявиха в отговор от Антикорупционния фонд, които са автори на разследването за имотите. 

Два апартамента от "Артекс" си напазарувал и бившият министър на културата Вежди Рашидов. Имотите са купени през фирмата му "Рашидов Пропъртис" на цена от 900 евро на квадратен метър, което според бившия министър не е "непазарна цена"

Рашидов обясни, че цената е за "сделка на фаза чертеж и основи" и след преговори с търговския директор на фирмата "Артекс": "С търговския директор, когато си купувах, нормално. 900 евро не са непазарна цена! Трябва да проверите пазара!", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?