И лидерът на "Мюсюлмански братя" призова за протести

Лидерът на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия призова за мирни протести срещу "военния държавен преврат", с който бе свален от власт в началото на месеца президентът ислямист Мохамед Морси, предаде Франс прес.

"Достойните египетски маси, които изтръгнаха своята свобода от стария режим, ще я запазят по същия мирен начин", увери Бадия. Той призова египтяните да "демонстрират за свободата и законността срещу кървавия военен държавен преврат".

Срещу Мохамед Бадия има издадена заповед за арест по обвинения в подстрекаване към насилие.

Вчера египетският върховен главнокомандващ генерал Абдел Фатах ас Сиси призова за масови протести утре, с които да получимандат да сложи край на насилието и тероризма.

Ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" призова за контрапротести същия ден. То осъди, по думите му, "изричния призив за гражданска война", отправен от генерал Сиси.

По-рано в четвъртък египетските власти разположиха военни и полиция при ключовите институции в южния град Луксор след опит на протестиращи ислямисти да превземат летището на града, предаде ДПА.

Бронирани автомобили и танкове бяха разположени около летището, музеите, полицейските сгради и хотелите в Луксор - ключова туристическа атракция на Египет.

Организацията на "Мюсюлманските братя" в града и свързани с нея ислямисти заплаши с ескалация на протестите срещу свалянето от власт на президента Мохамед Морси по-рано този месец. "Всеки опит за нарушаване на закона, всяване на хаос или нападение над обществени и частни сгради ще бъде посрещнат с твърдост", заяви пред ДПА местен служител по сигурността, пожелал анонимност.

Армията свали президента Мохамед Морси на 3 юли след като милиони египтяни излязоха по улиците с искане за неговата оставка и предсрочни президентски избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят