И Лиляна Павлова няма да е евродепутат, става вицепрезидент на ЕИБ

Евродепутат ще е осмият в листата на ГЕРБ Емил Радев

Лиляна Павлова

Правителството номинира бившия министър Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Ако Павлова бъде одобрена, което е най-вероятно, тя няма да влезе в Европейския парламент (ЕП), защото от октомври трябва да поеме поста в банката с 3-годишен мандат. Така евродепутат ще стане осмият в листата на ГЕРБ Емил Радев.

По информация на Mediapool издигането на кандидатурата на Лиляна Павлова е решено веднага след европейските избори.

Уставът на ЕИБ предвижда представителство на държавите-членки в нейните управителните органи на квотен принцип. Представителството се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Техните представители заемат постове в съвета на директорите, управляващия комитет и одитния комитет на банката на ротационен принцип.

Представителството на страните в ЕИБ се определя от временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата. Съгласно ротационната схема за позицията на вицепрезидент се полага на представител на България от септември 2019 година до септември 2022 година.

Правителството аргументира номинацията на Павлова за вицепрезидент на ЕИБ с факта, че тя е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни.

Кариерата на Лиляна Павлова в държавната администрация започва през 1997 година като финансов мениджър към предприсъединителната европейска програма ФАР. След това тя работи по европейската програма ИСПА, а до 2009 г., е началник отдел в Министерството на финансите. От 2009 година е заместник-министър на регионалното развитие в първото праивтелство на Бойко Борисов.

През 2011 година Лиляна Павлова е назначена за регионален министър след избирането на Росен Плевнелиев за президент. В кабинета "Борисов 3" Лиляна Павлова е министър, който отговоря за ротационното председателство на Съвета на ЕС.

На европейските избори Лиляна Павлова беше седма в листата на партията на евроизборите и можеше да влезе в ЕП, след като водачът Мария Габриел обяви, че се отказва от депутатското място, за да остане еврокомисар.

Споделяне

Още от България