И Марияна Масларова загина под Ееверест

Алпинистка Марияна Масларова стана вторият български гражданин, който загина под Еверест след Христо Христов, за чиято кончина бе съобщено преди седмица.

В събота бразилски алпинисти потвърдиха пред членовете на българската експедиция, че Миряна е загинала.

Още преди два дни ми стана ясно, че всичко е свършило, каза пред български медии съпругът на българската алпинистка Иван Масларов, според когото на тези височини, на които е престояла, няма шансове за оцеляване. Той все пак уточни, че надеждата умира последна.

Последната информация за Масларова преди три дни бе, че е видяна от двама шерпи на височина 8680 м, като се предполага, че е успяла да изкачи най-високия връх и е слизала. Малко по-късно двама руснаци са казали, че е успяла да слезе в по-долния лагер на 7800 м, но оттогава никой не е успял да влезе във връзка с нея. Съпругата на бившия шеф на алпийската федерация се опита да изкачи Еверест в състава на руско-бразилска експедиция.

Българските алпинисти от експедицията до Еверест в неделя отпътуваха за Абу Даби, а оттам за Истанбул. Иван Вълчев, който остана в Хималаите, за да покори връх Еверест на 2 юни, се е присъединил към руската експедиция. В неделя с него нямаше връзка.

Споделяне

Още от България