И медиците от кръвния център във Варна оттеглиха оставките си

Работещите в кръвния център във Варна ще оттеглят подадените преди две седмици оставки, съобщи във вторник техният синдикален представител д-р Маргарита Точкова. Новината дойде след разговор със заместник-кмета на града д-р Христо Бозов, който е съобщил, че общината ще отпусне средства, така че заплатите в центъра да се върнат на нивата им от 2011 година.

След премахването на бонусите в държавната администрацията в началото на годината кръвният център бе лишен от възможността да разпределя до 40% от средствата от извършени платени услуги под формата на допълнително материално стимулиране. Така на практика заплатите на работещите в кръвните центрове бяха намалени и именно това доведе до недоволството и подадените масово молби за напускане на лекари и сестри във Варна и Стара Загора.

Лекарите и сестрите поискаха 20% увеличение на заплатите, считано от 1-ви юли тази година, и 30 на сто от началото на 2013-та. Вместо това те получиха 17% увеличение от 1 ноември и обещание за ново повишение между 16% и 20% от 1 януари догодина.

Тъй като държавата обяви, че не разполага с нужния финансов ресурс, за да осигури искането увеличение на заплатите, в решаването на кризисната ситуация се включиха и двете общини – Варна и Стара Загора, въпреки, че по закон те нямат никакъв ангажимент към изцяло държавните центрове по трансфузионна хематология.

Във Варна необходимата сума, която общината ще трябва да отпусне за година, е около 65 000 лв. и предстои да бъде разгледана в сряда от финансовата комисия на общинския съвет. За ноември и декември работещите в кръвния център ще получат по 100 лева над заплатите си от общината.

“Не за първи път подпомагаме работещите в здравеопазването. Миналата година направихме същото за медиците от Спешна помощ. Тези структури са не само на варненци, но и на областта”, коментира след срещата зам.-кметът Бозов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?