И медийната коалиция призова президента да върне Георги Лозанов в СЕМ

Българската медийна коалиция (БМК) призова президента Георги Първанов да назначи от своята квота в СЕМ доц.Георги Лозанов, който отпадна от регулаторния орган при тегленето на жребий за ротацията по-рано тази седмица. Към същото решение Първанов вчера бе призован и от друга медийна организация - Асоциацията на радио и телевизионните оператори.

В писмо от БМК до президента се казва, че 13-те организации в коалицията биха приветствали решение на Георги Първанов, с което той да назначи Георги Лозанов отново в СЕМ от своята квота. Според медийната коалиция, най-логично е доц.Лозанов да остане в медийната регулация в момент, когато самата идея за регулация в тази област е заплашена от тотална девалвация.

БМК оценява като принципни и професионално мотивирани позициите, които Георги Лозанов е отстоявал в СЕМ, а преди това и в НСРТ. В писмото се казва още, че в критични ситуации като избора на генерален директор на БНР през 2001 г. той не само не измени на своите възгледи на човек, трайно свързан с медиите, но и показа характер и умение докрай да отстоява интересите на гилдията. Медийната коалиция напомня, че има твърде малко примери за подобно поведение.

Също днес от парламентарната медийна комисия съобщиха, че удължават до 9 декември срока за номинации за попълване на парламентарната квота в СЕМ. В началото на седмицата от парламентарната квота в СЕМ чрез жребий бяха извадени Райчо Райков и Анна Хаджиева.

Първият срок, определен от медийната комисия за събиране на предложения, изтече днес. Управляващите от НДСВ обаче още не са споразумели кого да издигнат. От ДПС официално номинираха отново Райчо Райков, който внесе предложението за закриване на телевизия "Ден", предизвикало скандал в медийната общност. От ОДС номинираха експерта към медийната комисия Александър Стайков, а от БСП - телевизионната режисьорка Васа Ганчева и филмовия режисьор Иля Велчев.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?