И Меглена Кунева подаде оставка

ДБГ щяло да е извънпарламентарна опозиция на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева подава оставка заедно с цялото ръководство на партията и така споделя отговорността за изборната загуба на коалицията Реформаторски блок. Решението е взето от Изпълнителния съвет на ДБГ във вторник. Миналата седмица, след като лидерът на СДС Божидар Лукарски подаде оставка, заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски заяви, че Кунева няма да прави това, тъй като на изборите е участвал РБ, а не само партия ДБГ.

Меглена Кунева заяви, че оставката е необходима, за да бъде споделена отговорността от загубата на изборите на Реформаторския блок. Бившият министър и вицепремиер поясни, че въпреки това остава силно ангажирана с каузата на "Движение България на гражданите".

Тя оцени представянето на движението на изборите като слабо.

"Не изпитвам съмнение в решението си", коментира Кунева.

"Искам да дам път на хора, които правят своите уверени крачки в политиката от началото на създаването на ДБГ", заяви тя, след което предаде ръководството на Димитър Делчев и Антони Тренчев, които ще изпълняват тези функции до провеждането на конгрес.

Бившият депутат Делчев отдаде слабия изборен резултат на две причини – едната, че коалицията "Реформаторски блок - Глас народен", част от която бе ДБГ, не е участвала в корпоративния вот, а другата, че т.нар. десни партии са се явили разделени на изборите.

Реформаторският блок, "Нова Република" и "Да, България" си поделиха по около 3% и нито една от трите коалиционни формации не успя да прескочи прага за влизане в новото Народно събрание.

Веднага след изборите оставка подаде лидерът на ДСБ и "Нова република" Радан Кънев, след него това направи лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов не смята да се оттегля, защото смята, че постигнатият от партията му резултат показва, че проектът е жизен.

Партиите на Кунева, Лукарски и Николай Ненчев, които останаха в РБ, до последно бяха лоялни на кабинета "Борисов 2" и твърдяха, че след като влязат в новия парламент отново ще формират силно дясноцентритско управление с ГЕРБ. Сега обаче ДБГ обявиха, че ще бъдат в опозиция на бъдещия кабинет на Борисов, макар и извънпарламентарна.

Антоний Тренчев упрекна довчерашните партньори ГЕРБ и "Обединените патриоти" за непрозрачните преговори, които се водят за създаването на следващото коалиционно правителство.ДБГ освен това поиска оставката на председателя на КЕВР заради скока в цената на газа.

Споделяне

Още по темата

Още от България