И Меглена Кунева ще бъде изслушана за скандала “Хохегер”

След почти месец заседания парламентарната анкетна комисия, която разследва скандала с австрийския лобист Петър Хохегер, взе решение в сряда да изслуша собственичката на “Актив груп” и приятелка на Сергей Станишев Моника Йосифова.

Освен Йосифова, която е имала договор с Хохегер, парламентаристите ще изслушат и близките до ГЕРБ Росица Велкова и Ивайло Георгиев - работили по това време в представителството на австрийската компания у нас.

В сряда анкетната комисия изненадващо гласува да бъде повикана и бившият еврокомисар Меглена Кунева. Това се наложи, тъй като името ѝ излезе от документите, описващи мистериозен борд, предлаган от Петър Хохегер, в който тя трябвало да влезе като едно от лицата, градящо позитивен образ на страната ни.

Фирмата на лобиста, който се разследва в родината си за подкупване на политици, е била предпочетена за извайването на позитивен облик на България заради оригиналната идея за "осигуряване на "един координиран глас на България" в Европа".

В сряда депутатите изслушаха членове на правителствената комисия, която е оценявала и класирала офертите по договора за утвърждаване на положителния образ на България в ЕС за 2.2 млн. лв., както и консултанта към тази комисия Росен Карадимов, който по това време беше съветник на бившия премиер Сергей Станишев.

В становището си пред комисията Карадимов отбелязва, че в офертата на Хохегер "изключително точно са подбрани лидери на обществено мнение в ЕС, водещите медии на ЕС и България". Като оригинално консултантът определя предложението на Хохегер за консултативен съвет от независими експерти от България и други страни в ЕС, както и създаване на европейски пресцентър по проекта "като централна комуникационна структура и организация с цел осигуряване на един координиран глас на България в Европа".

Хохегер предлага в консултативния съвет да влязат освен европейски политици като Ерхард Бусек, Бриджит Чернота, Пат Кокс, но и българският еврокомисар по това време Меглена Кунева.

Тъй като нито Карадимов, нито членовете на комисията, класирала двамата участници в обществената поръчка, успяха да си спомнят дали е създаден този съвет и кой влиза в него, по предложение на Венцислав Лаков ("Атака") депутатите решиха да извикат на следващо заседание Меглена Кунева, за да им каже участвала ли е в подобен борд и взимала ли е хонорар за това.

"Въпросният борд беше добро попадение като подход, защото България имаше нужда да се чуят и други мнения за нея от популярни политици в този период", аргументира се пред депутатите Карадимов. Представете си сега, когато очакваме да се присъединим към Шенген, как би изглеждала акцията със заловените 67 кг кокаин в емисиите на CNN и "Евронюз", обърна се той към управляващите.

В крайна сметка компанията на "Хохегер" е спечелила поръчката с 95.45 точки от 100 възможни пред единствения си конкурент - Обединение "Публис Кънсалтънс и Пъблис Кънсталтънтс/Франс" е получило 94 точки.

Тъй като в бюджета на правителството за 2007 г. нямало предвидени средства за такава обществена поръчка, през юли Министерството на финансите прехвърлило целево 3 млн. лв. по перо европейска интеграция.

Сумата е трябвало да бъде похарчена до края на 2007 г., тъй като не може да се прехвърля за следваща бюджетна година. Затова и парите на "Хохегер", с който правителството сключва договор в средата на декември 2007 г., са били изплатени изцяло авансово.

Споделяне

Още по темата

Още от България