И министър Кралев е разтревожен от промените за хазарта

Красен Кралев

Опълчението срещу законовите промени, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, за ограничаване на рекламата на хазарт и продажбата на лотарийни билети, продължава да се разраства. В петък в хора на критиците се присъедини и спортният министър Красен Кралев.

До момента проектът срещна отпор от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО), множество спортни организации, включително Българския футболен съюз (БФС), клубовете "Левски" и ЦСКА, волейболната федерация. Критики към промените отправиха и известни актьори и спортисти като Захари Бахаров и Йордан Йовчев. Финансовият министър Владислав Горанов, който първоначално твърдеше, че няма причина да се толерират лоши социални практики, преди дни се изказа, че "никой не е фалирал от това, че е изтъркал две билетчета" и че темата се истеризира.

"Не мога да скрия, че съм притеснен. Изключително добре разбирам моралните аргументи на вносителите на промените в закона и ги споделям. Но ми се струва, че нещата тук са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Много внимателно съм изчел всички аргументи на спортните федерации, на спортисти, на политици, на гражданите в социалните мрежи. Много добре знам каква е обстановката и настроението. В интерес на истината съм малко изненадан, че всички коментират основно последиците върху частния сектор. Като че ли се забравя фактът, че "Българският спортен тотализатор" е най-големият спомоществовател на българския спорт", каза Кралев.

Министърът съобщи, че бюджетът на спортното ведомство за тази година е малко над 75 млн. лв., като 27.5 млн. е предвидено да влязат от БСТ.

"Това прави около 1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планирани на 1 януари, договорени са бюджетите на федерации, клубове, за домакинства, за масов спорт и т.н. Няма начин една такава забрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, така и на държавния оператор", заяви Кралев.

Оказа се, че той е направил и груби сметки на загубите от законопроекта.

"Бюджетът на тотализатора е около 160 млн. годишно. От тях 120 са от цифровите лотарийни игри и 40 млн. от моментните лотарийни игри, т.н. билетчета. Ако оборотът спадне примерно с 10%, а аз мисля, че ще е с много повече, това ще доведе до неизпълнение на нашия бюджет в размер близо 2.8 - 3 млн лева. За нас това е огромна сума", посочи Кралев.

В момента експертите на министерството пишели становището до Народното събрание.

Министърът подчерта, че всеки лев за спорт е ценен и за това трябва да се внимава много какво ще се случи с БСТ.

"Разбирам моралните подбуди на колегите, които са разработили тези промени, но българският спорт е изключително много зависим от начина, по който работи БСТ. Цифрите, които изнесох, са максимално прецизни и коректни и могат да ви дадат представа за това от къде са тези мои притеснения и опасения", добави Кралев.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?