Управляващи и опозиция се замерват с обвинения за бонусите

И министри с по 30 000 лв. над заплатите

ГЕРБ настоява Сметната палата да огласи допълнителните пари в кабинета “Станишев”

И министри с по 30 000 лв. над заплатите

Петъчният парламентарен контрол бе засенчен от взаимните нападки между БСП и ГЕРБ за бонусите. След като през седмицата шефът на здравната каса Нели Нешева и на Агенцията по вписванията Виолета Николова бяха отстранени заради бонуси, социалистите обявиха, че през 2010 г. и министри от правителството на Бойко Борисов са взели допълнителни пари над заплатите си. Най-голяма сума е получил министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков – 37 хил. лева.

ГЕРБ не останаха длъжни и на нарочно свикана пресконференция поискаха Сметната палата да излезе с доклад какви средства са раздавани на заместник-министрите от тройната коалиция.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се позова на публикация в петъчния брой на вестник "Труд", че народните избраници Корнелия Нинова и Димчо Михалевски, които бяха заместник-министри в кабинета “Станишев”, са взели допълнителни възнаграждения от съответно 150 хил. и 100 хил. лева. Нинова е взела тези пари като председател на борда на директорите, и след това изпълнителен директор на "Булгартабак, а Михалевски – като председател на Съвета на директорите на фонд ФЛАГ.

Информацията бе опровергана и от двамата, като Михалевски заяви, че за четири години е получил допълнително около 22 000 лв. Нинова коментира, че ще си извади служебни бележки за доходите и ще ги предостави на медиите.

"Дали тези, които са получили средствата, сега ще ги дарят за благотворителност", попита Красимир Велчев, намеквайки, че освободената от длъжност Нели Нешева дари 12-те хиляди лева, взети над заплатата през миналата година.

Велчев напомни, че през 2010 г. правителството на ГЕРБ е спряло със закон допълнителните възнаграждения за участие в бордовете и че зам.-министри и членове на политическите кабинети нямат право да получават бонуси. Той увери още, че правителството управлява "достатъчно прозрачно".

Трайков с рекорден доход над заплатата, но пак с по-малък от предшествениците си

 

Социалистите отвърнаха със светкавичен контраудар - народният представител Антон Кутев изнесе информация за допълнителни доходи, извън заеманата длъжност на политически фигури в кабинета.
Според БСП фактите говорели, че възнаграждения над заплатите си са вземали и министри в кабинета “Борисов”.

 

“С най-много допълнителни доходи извън длъжността си за 2010 г. е икономическият министър Трайчо Трайков - 36 960 лв. Тези данни са извадени от публичните декларации на управляващите в Сметната палата, предадени през 2011 г., заяви депутатът от КБ Антон Кутев.

 

След Трайков се нарежда бившият зам.-министър на регионалното развитие Георги Прегьов, който е получил 36 635 лв. Следва образователният министър Сергей Игнатов – с 29 206 лв.
Със суми около и над 20 000 лв. са зам.-министърът на финансите Владислав Горанов - 18 480лв.; зам.-министърът в МИЕТ Иво Маринов - 28 511 лв.; освободеният преди три дни зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова - с 20 281 и др.

 

Допълнителни средства е получил и бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова. За 2010 година тя е взела над заплатата си като министър 9 000 лева.
Спортният министър Свилен Нейков е получил около 7000 лева бонуси.

 

Антон Кутев подчерта изрично, че тези средства не са от заплати, а са изплатени по "трудови правоотношения" и нямали нищо общо със средства, получени от наеми или дивиденти, например.
"За нас това е абсолютно недопустимо в момент, в който обявяваш, че кризата е притиснала страната, в която три години не вдигаш пенсиите, замразяваш заплати и практически поставяш държавата на нивото на оживяването, да се окаже, че тези суми се раздават не на администрацията, а на политически лица", каза Кутев.

 

Твърденията на Кутев за допълнителните пари, които министър Трайков е взел над заплатата си, предизвикаха отговор от пресслужбата на оглавяваното от него министерство.

 

Министърът е взел посочената сума като председател на УС на два фонда – на фонд "Извеждане и експлоатация на ядрени съоръжения" и на фонд "Радиоактивни отпадъци".

 

С вътрешни разпореждания са определени заплатите на членове на УС и на председателя на УС фондовете. Всеки член на УС, включително председателят, вземат по 1540 лв. на месец., което министър Трайков е декларирал в Сметната палата.

 

"Напомняме, че от (...) 2002 г. министрите на икономиката са председатели на УС на двата фонда, носят съответната отговорност и са получавали възнаграждения съгласно закона и цитираните подзаконови нормативни актове. За периода 27.01.2006 г. до 2.08.2007 г. като министър на икономиката г-н Румен Овчаров е получил възнаграждения от двата фонда в размер на 47 504.18 лв. За периода 1.08.2007 г. до 13.12.2008 г. в качеството си на министър на икономиката г-н Петър Димитров е получил възнаграждения в размер на 52 687.46 лв.", пишат от министерството.

 

От своя страна и зам.-министър Владислав Горанов обясни, че е вземал същата сума като министър Трайчо Трайков - 1540 лева на месец - като член на УС на фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" - и това възнаграждение е регламентирано.

 

Нинова към Цветанов: Разчитах, че ще ровите по-професионално в миналото ми

Малко по-рано скандалът с бонусите и взаимните обвинения се озова в центъра на пленарното заседание.

Преди парламентарния контрол вицепремиерът Цветан Цветанов поиска думата и обясни, че за 2011 г. в МВР не е даван нито лев за бонуси. 58 хил. лв. са били определени за награди - индивидуални или колективни. Това, по думите му, е два пъти по-малко от взетите от Корнелия Нинова бонуси през нейния мандат .

В отговор Нинова обвини вицепремиера в лъжа, като, по думите ѝ, е обявил, че е взела около 150 хил. лв. бонуси от "Булгартабак". Тя обяви, че до дни срещу думата на Цветанов ще имат думата документи, които тя ще представи в опровержение на твърденията му.

Според Корнелия Нинова целта е да ѝ бъде затворена устата като един от най-яростните критици на ГЕРБ.

“Вие сте професионален полицай, обърна се тя към Цветанов, разчитах, че ще постъпите по-професионално през тези 3 години, в които ровите в миналото ми, за да намерите факти срещу мен”, завърши Нинова.

И Плевнелиев защити Нели Нешева - не само можело, но и трябвало да вземе бонуси

Темата с бонусите бе коментирана в петък и от президента Росен Плевнелиев. Подобно на финансовия министър Симеон Дянков, той също подкрепи раздаването на бонуси за добре свършена работа в държавната администрация, както и за служители, които управляват големи финансови потоци, какъвто е случаят с отстранения директор на НЗОК Нели Нешева.

“Хората в държавната администрация трябва да работят спокойно, по правила, да бъдат мотивирани, включително и с бонуси. За добре свършена работа по правила аз съм за бонуси. Но нека е ясно, че и бонусите трябва да бъдат лимитирани, бонусът е добавка към заплатата, той не може да умножи заплатата по две или по три“, коментира той.

“Може ли, когато един човек като д-р Нешева, който управлява милиарди на година - 4 млрд. лв. на година, носи огромна отговорност за всяка своя грешка, да получи 12 000 лв. бонус - не само може, а трябва, според мен, трябва да получи и повече. Защото, когато управлявате милиарди и носите огромна отговорност, трябва да получавате и съответната подкрепа“, посочи Плевнелиев.

Според него обаче е абсолютно недопустимо някои сами да си плащат бонусите, както е станало в Агенцията по вписванията.

Президентът коментира още, че решението на Народното събрание за замразяване на заплатите на депутатите автоматично води и до замразяване на заплатите в президентската институция. Ние приветстваме и се съобразяваме с това решение, декларира Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?