И Moderna ще забави доставките на ваксини извън САЩ

Сн. БГНЕС

Фармацевтичната компания Moderna потвърди, че има забавяне в доставките на нейната ваксина срещу Covid-19 за получатели извън САЩ, с което увеличи неблагополучията на държавите, опитващи се да ускорят кампаниите си по ваксиниране, съобщи ДПА.

Базираната в американския щат Масачузетс фирма съобщи, че е осигурила ревизирани указания за доставки в краткосрочен план, като успоредно с това работи за увеличаване на продукцията в производствения си обект в Швейцария.

Няколко европейски държави обявиха, че Moderna ще съкрати доставките си с 20 на сто през втората седмица на февруари.

Moderna току-що ни уведоми, че в седмицата, започваща на 9 февруари, ще бъдат доставени 132 000 дози от планираните 166 000, което е с 20 процента по-малко, каза пред журналисти комисарят на италианското правителство Доменико Аркури.

В свое изявление Moderna посочи, че увеличава производствeния си капацитет, но все още е в процес на осигуряване на доставките, планирани за следващите три месеца и на изпълнение на договорните си ангажименти.

Фармацевтичните производители AstraZeneca и Pfizer също обявиха, че има временни намаления в доставките на техните ваксини за държави от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус