И Монтана може да се сдобие с университет догодина “благодарение на Фидосова“

Академичният съвет на Техническия университет в Русе е предложил да открие филиал за обучение на студенти в Монтана, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров. Съветът за регионално развитие, в който влизат областни управители и кметове от петте северозападни области Монтана, Видин, Враца, Плевен и Ловеч, е одобрил предложението.

Предстои то да бъде одобрено и от Националната агенция за оценяване и акредитация, уточни Петров. Ако това бъде направено, то от началото на следващата учебна година в Монтана може да учат 120 студенти по технически специалности - информационни технологии, комуникационни технологии, управление на транспорта, общо инженерство и т.н.

Студентите ще се настанят в сградата на професионалната техническа гимназия "Юри Гагарин", която ще се премести в сградата на Професионалната гимназия по електротехника в града, уточни областният управител. Той благодари на депутата от Монтана Искра Фидосова (ГЕРБ), която има основна заслуга за осъществяването на идеята в Монтана да има висше училище.

“Откриването на висше учебно заведение е една от основните стъпки за развитието на област Монтана през следващите години. Това ще позволи част от младите хора да остане в Монтана след завършването на средно образование“, обяви областният управител.

През октомври пък министърът на образованието Сергей Игнатов лансира идеята за изграждането на университетски център в родния му град Видин. По думите му във Видин може да бъде отворен филиал на Софийския университет.

Споделяне

Още по темата

Още от България