И Морнингстар напомни на България за енергийната независимост

В рамките на по-малко от пет дни втори висш американски представител напомни на България важността на енергийната независимост. След държавния секретар Хилари Клинтън, и специалният пратеник на държавния секретар по въпросите на евроазийските енергийни въпроси Ричард Морнингстар обяви необходимостта България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор.

След среща с президента Росен Плевнелиев Морнингстар посочи, че диверсификацията включва ядрената енергетика, а също и развитие на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

 

"Визитата на Хилъри Клинтън беше доказателство за това какво значение имат двустранните отношения между България и САЩ”, каза още Морнингстар.

 

Тихомир Стойчев, секретар по външна политика на президента Росен Плевнелиев, посочи, че основното послание от срещата е необходимост от енергийна независимост на България, начините за постигането ѝ и политическата воля за нейното реализиране.

 

"В съвременния свят енергетиката е част от националната сигурност на всяка една страна. Отношенията със САЩ включват и енергийния сектор. Американските компании и инвестиции са добре дошли и вече някои от най-големите са в България от години", заяви Стойчев.

 

В петък срещите на Морнингстар в България продължават.  

Споделяне

Още от България