И "Мудис" намали кредитния рейтинг на Русия до най-ниското ниво

И "Мудис" намали кредитния рейтинг на Русия до най-ниското ниво

Кредитният рейтинг на Русия беше намален до най-ниското инвестиционно ниво и от агенция "Мудис" (Moody’s), след като резкият спад на цените на петрола и най-лошата валутна криза от 1998 г. засегнаха растежа на руската икономика, съобщи "Блумбърг".

"Мудис" понижи рейтинга на Русия от Baa2 на Baa3, което съответства на оценките на "Стандарт енд Пуърс" и "Фитч". Рейтингът, който съвпада с този на Индия и Турция, е обект на преглед за по-нататъшно намаляване, заявиха от "Мудис". 

"Фитч" поддържа негативна перспектива по руския рейтинг, а "Стандарт енд Пуърс" ще вземе решение дали да понижи рейтинга до неинвестиционен до края на месеца.

Намаляване на рейтинга под инвестиционен клас може да принуди част от инвеститорите да продадат вложенията си в руски дълг. "Неинвестиционен рейтинг би имал много съществено влияние върху руския корпоративен дълг", коментира Иън Хейг, партньор в нюйоркската Firebird Management LLC, която управлява около 1.1 млрд. долара, включително и руски акции. "Иронията е, че много от руските държавни компании са обект на санкции и вече са изолирани от външните пазари, така че няма как да рефинансират дълговете си, така или иначе", допълва Хейг.

"Тежкият и вероятно устойчив петролен шок, редом със силно ограничения международен достъп до капитали поради продължаващите санкции, подкопава икономическите основи и увеличава финансовото напрежение върху публичния и частния сектор", посочва "Мудис". Според рейтинговата агенция значителният спад на петрола и рублата допълнително ще подкопае и без това отслабените перспективи за растеж на Русия в средносрочен план.

Москва е на ръба на рецесията, след като петролът, най-големият износен продукт на страната, поевтиня с повече от 50 на сто от юни. Рублата пък се обезцени с 47% през последните шест месеца, след като ограниченията за финансиране и забраните за износ, наложени от САЩ и техните съюзници след анексирането на Крим от Путин, накараха инвеститорите да избягват руската валута. Централната банка на Русия вдигна основния си лихвен процент на шест пъти от март насам до 17% и похарчи 88 млрд. долара през 2014 г. в подкрепа на рублата.

"Русия върви в грешна посока и ако не промени кардинално своята политика в Украйна и цените на петрола не се възстановят, снижаването на рейтинга до неинвестиционен е неизбежно", коментира Рудолф-Риад Юнес, портфолио мениджър в RSquared Capital Management LP в Ню Йорк.

Споделяне

Още от Бизнес