И на гръцкия пазар на горива липсва конкуренция

Липсата на конкуренция на гръцкия пазар на горивата струва на потребителите стотици милиони евро, се посочва в проектодоклад на Международния валутен фонд, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

"Неконкурентните пазари причиняват големи разходи на гръцките потребители", се посочва в доклада. "Като се има предвид колко е важна енергията за цялата икономика, конкурентноспособността на Гърция може да бъде подобрена чрез по-добро функциониране на пазарите на горивата. Този пазар се нуждае от реформа".

В доклада се посочва още, че "гръцкият пазар е силно концентриран и контролиран основно от две вътрешни рафинерии". МВФ отбелязва също, че по-ниските цени на горивата биха помогнали за намаляване на нивото на инфлацията в Гърция с над 1 процент.

Според фонда границите на печалбата на горивните продукти в Гърция са сред най-високите в Европа, като в случая на горивото за битово отопление е над два пъти над средното за Европейския съюз.

Изданието обяснява какви са трудностите, които на практика възпрепятстват независимите бензиностанции да купуват гориво от чужбина. Всички вносители трябва да разполагат с оборудване за съхранение на складовата наличност за 60 дни, а горивото може да бъде транспортирано само в големи влекачи с ремаркета-цистерни.

"Това прави невъзможно за независимите бензиностанции да транспортират гориво до Гърция", се отбелязва в доклада.

Според "Уолстрийт джърнъл" докладът предупреждава, че "собствениците и служителите на двете рафинерии и техните търговци на едро", както и "митническите служители" вероятно биха се противопоставили на опити да се либерализира пазарът.

Споделяне

Още от Балкани