И на Масларова й крив Брюксел за Могилино

След вътрешния министър Румен Петков, който се намръщи на Брюксел, че омаловажат борбата на министерството с корупцията и престъпността, и колежката му – социалният министър Емилия Масларова – се обиди, че евродепутати тенденциозно представят случая с Могилино и така петнят името на България.

В Брюксел, където Масларова пристигна, за да вземе участие в заседание на Съвета на социалните министри, тя определи като некоректна инициативата на ирландска евродепутатка филмът на ББС за живота на деца с увреждания в дома в русенското село Могилино да бъде показан в Европарламента.

Масларова заяви пред журналисти, че политизирането на проблема не било справедливо към България и по никакъв начин не допринася за разрешаването му.

Масларова съобщи, че няма да се отзове на поканата на евродепутатката да присъства на прожекцията и на дискусията, насрочени за 4 март, точно когато българските депутати в европарламента са поканили колегите си да почетат националния ни празник.

“Не бих отишла, защото не считам, че въпросът трябва го превръщаме в политически. Не считам, че един филм трябва да бъде повод да се демонизира една държава и работата на институциите в една държава. Определено считам, че България никога не е бягала от проблемите си, но в тази насока има съществени промени”, каза още миинстърът.

Според Масларова България вече търпяла явни негативи “заради тенденциозното представяне на обстановката в Могилино”. Тя посочи, че масово напускали хора, работещи в такива домове и че бил намалял броят на хората, желаещи да осиновят деца с увреждания заради “крайно негативното представяне на състоянието на тези деца”.

Странни разсъждения направи и министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски по повод на случая “Могилино”. Във Видин, където откри дневен център за деца с увреждания към дома “Майка и дете”, Гайдарски посочи, че се водела “преднамерена кампания срещу българския народ за отношението му към увредените деца и възрастните хора”.

“Не е виновен българският народ, че имаме толкова много деца в социалните домове. Не е виновен народът ни, че нямаме финансовите възможности да построим здравни домове като този, който в момента откриваме”, каза министърът и обясни, че “виновни са тези, които непреднамерено създават тези трудни условия в страната”.

“Голямата част от тези дечица, говоря за Могилино, са деца, родени от невръстни майки на по12, 13, 14 години, са на семейства, които са изоставили децата си, и да се вменява на българския народ, че той няма грижа за тези деца, е най-малкото, непочтено”, заяви министърът, отделяйки изоставящите децата си или тези, които не полагат грижи за тях, от българския народ.

Още от България