И на втора инстанция Румен Овчаров е виновен за концесията на мини "Бобов дол"

Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен и икономически министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров отново е осъден на две години условно заради концесията на мини "Бобов дол". Решението е на апелативния спецсъд и не е окончателно. На първа инстанция Овчаров също бе признат за виновен, но втората отмени присъдата като намали щетите за държавата от 16 млн. лв. на 2,5 млн. лв. и постановява четири години изпитателен срок и забрана да заема държавна длъжност за три години.

Заедно с Овчаров обвиняеми са някогашната му заместничка Анна Янева и Пламен Евтимов – изпълнителен директор на мини "Бобов дол". Янева е оправдана, а Евтимов е осъден също на две години условно.

Отпреди ЕС

Сделката, заради която бе обвинен Овчаров, е от 2006 г. Тогава активите на държавната "Мини Бобов дол" са отдадени на дружеството "Ораново" чрез договор за наем. Така са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от рудник "Бабино". Това е станало в нарушение на Закона за концесиите, защото не е проведена открита тръжна процедура. Частната компания "Ораново" не е проверена дали има необходимите технически, управленски и финансови възможности за този бизнес. В крайна сметка това е довело до откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол", смята прокуратурата.

Според държавното обвинение на бюджета са нанесени щети от 24 млн. лв. Съдът обаче на два пъти коригира сумата, макар да призна Овчаров за виновен. Първата инстанция прие, че щетите са в размер на 16 млн. лв., а втората – малко над 2,5 млн. лв.

Борисов, Гешев и Пеевски ме поръчаха

Още при първото осъдително решение Овчаров обяви, че присъдата е поръчка срещу него. Той я свърза с тогавашните борби в БСП.

"Ако спечелят Кирил Добрев и Георги Гергов, Бойко Борисов може да спи спокойно. Тези, които са препоръчали Добрев, са поръчали мен - това са Бойко Борисов, Делян Пеевски. Не са ли ясни фирмите на Добрев, печалбите, които печели", заяви той миналата година.

Овчаров твърдеше и че главният прокурор Иван Гешев е "продиктувал" присъдата, защото съдията на първа инстанция бе кандидат за шеф на спецпрокуратурата.

"Знаете как и от кого зависят назначенията в тази прокуратура - от прокурорската квота във ВСС. А от кого зависи тя - от Иван Гешев", твърдеше бившият министър.

Осъдителната присъда на втора инстанция не е постановена с единодушие. "За" вината на бившия министър са се подписали двама от трима съдии. Освен това са отхвърлени изцяло гражданските искове на държавата, които бяха в първоначално посочения размер на щетата – 24 млн. лв.

А за "Белене"?

Освен за концесията на мини "Бобов дол" Овчаров е обвиняем и по друго дело – за АЕЦ "Белене". По него прокуратурата твърди безстопанственост от над половин милиард лева.

Обвиняеми са бившите енергийни министри от тройната коалиция Румен Овчаров и Петър Димитров, както и някогашните шефове на Националната електрическа компания (НЕК) – Мардик Папазян и Любомир Велков.

По време на разследването обвинения бяха повдигнати и на министъра от първия кабинет "Борисов" Делян Добрев. Той обаче не бе предаден на съд.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?