И наддоговаряне може да не спаси усвояването на европарите за конкурентност

Въпреки че до момента са договорени 85 на сто от средствата по Оперативна програма "Конкурентоспособност”, усвоени са 52% от парите и се извършва наддоговаряне на сумите с до 10 на сто, е възможно да остане финансов ресурс, от който страната ни да не се възползва. Опасността е породена от това, че проектът за строеж на газовата връзка между Сърбия и България, който се финансира с близо 48 млн. евро от тази програма, буксува и според министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев той трябва да бъде изваден от "Конкурентоспособност". Като проблемен проект, финансиран по тази програма, той посочи и изграждането на "София Тех парк", за който са планирани 50 млн. евро.

В сряда пред парламентарната комисията по икономическа политика и туризъм Стойнев коментира, че наддоговаряне на парите за конкурентност за следващата година се налага, за да бъдат спасени около 60 млн. евро по програмата, които в противен случай биха били изгубени.

Този подход се прилага от оперативните програми "Околна среда“ и "Транспорт“, в края на август правителството разреши и на "Конкурентоспособност", "Регионално развитие", "Административен капацитет", "Човешки ресурси" и "Техническа помощ" също да наддоговарят до 10 на сто от бюджетите си.

Министърът заяви, че е дал предписание на всички, които работят в администрацията на управляващия орган, да бъдат опростени процедурите с цел максимално усвояване на средствата. Стойнев призова също така да не бъдат отхвърляни проекти поради липсата на някой конкретен документ. "Той е важен, но по-скоро трябва да се търси връзка с фирмите защо не може да бъде внесен навреме и едва тогава да се прецени дали да се отхвърли проектът“.

Според Стойнев, проектът за газовата връзка със Сърбия трябва да бъде изваден от Оперативна програма "Конкурентоспособност“. Той изрази притеснения и относно работата на сръбската страна по този проект. В края на месеца е насрочена среща със сръбския министър на енергетиката, на която проблемите ще бъдат обсъдени, каза той.

Другият труден проект, включен в програмата, е "София Тех парк”, за който се наложи правителството да даде 7 млн. лв. "Служебното правителство, въпреки че това е един от любимите проекти на президента Росен Плевнелиев, не успя да стартира този проект”, обясни Стойнев.

Концепцията за оперативна програма за следващия програмен период бе категорично отхвърлена от българския бизнес и бе поискана обратно от Брюксел за нанасяне на спешни корекции. Приетата впоследствие нова концепция беше обсъдена заедно с българските предприемачи и събра подкрепата на работодателските организации. "През следващия програмен период няма да залагаме толкова на желанието да се строят тех-паркове, тех-паркът ще остане един“, каза Стойнев. "Имаме достатъчно инфраструктура, има доста пустеещи сгради на БАН. Можем там да съсредоточим усилия, ако има интерес.“ Министърът е уверен, че програмата е направена така, че да отговаря напълно на интереса и нуждите на българския бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес