И "надеждната“ система за гласуване в парламента сдаде багажа

И "надеждната“ система за гласуване в парламента сдаде багажа

Позаглъхналата напоследък тема за гласуването с чужди карти в парламента в четвъртък отново излезе на преден план, като независимите депутати от бившата група на РЗС обвиниха ръководството на Народното събрание в "манипулация“ на вота в зала и в пробив на електронната система.

Стигна се дори и до признанието на представителя на РЗС Емил Василев, че преди ден е гласувал четири пъти с чужда карта – тази на колегата му и партиен лидер Яне Янев. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче заяви, че "няма пробив“ и че целта на хората на Янев е да "дискредитират“ системата. След настанала суматоха в залата сред независимите, Цачева изгони Янев за едно пленарно заседание.

Преди изгонването му обаче по време на почивката в НС депутатите от РЗС обявиха пред журналисти, че са направили "експеримент“ и са установили, че депутатите могат да гласуват с чужда карта въпреки въведената по предложение на ГЕРБ система за гласуване с биометрични данни.

От РЗС твърдят, че само мнозинството е знаело тези възможности и са се възползвали редица народни представители. Пред Mediapool депутати от различни групи обаче заявиха, че поне от месец са установили, че може да се гласува с чужда карта, но не са го обявили публично, защото са използвали само своите карти.

Янев обясни, че в сряда са си разменили картите с колегата му Василев и се оказало, че системата може да бъде "пробита“.

“И всичко това са го знаели досега единствено и само депутати от ГЕРБ. И, слава Богу, че двама от тях са имали гражданско чувство да издадат тази система. Всеки народен представител може да вземе картата на друг, да влезе с тази карта през входа, да влезе с тази карта в пленарна зала и с картите на двама или трима народни представители той да се изживява на пианист и да гласува поне с три карти", смята депутатът.

После допълни, че "освен, че ГЕРБ фалшифицират закони и ги обнародват в Държавен вестник, фалшифицират и вота на депутатите. Оказва се, че нашият глас е тотално зависим от един човек в апаратната". И се закани да сезира и главния прокурор за нарушението.

Вече в зала Цецка Цачева заяви, че от апаратната са ѝ сигнализирали, че представителите на РЗС са си разменяли картите. После пак увери, че е невъзможно да бъде отчетен глас при гласуването с чужда карта, тай като тя разпознавала само въведените биометрични данни на притежателя ѝ.
В кулоарите пък заместникът ѝ Лъчезар Иванов коментира, че "с карта на един депутат, а пръст на друг не може да стане контакт и системата не може да сработи и съответно да отчете глас".

За новата система сегашното мнозинство даде над 180 000 лв., като уверенията на Цачева при въвеждането ѝ бяха, че "най-накрая гласуването с чужди карти ще бъде прекратено“.

Според парламентарния правилник наказанието за гласуване с чужда карта е изгонване от заседание.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?