И наградата печели... организаторът на най-добрия протест

Пожарните решения на правителството за прекрояване на бюджета показват липса на дългосрочна политика

И наградата печели... организаторът на най-добрия протест

Не ти стигат парите? Заплашваш с протести, излизаш на протести, обявяваш го в медиите и средствата, които до вчера бюджетът не е можел да си позволи, изведнъж се намират. Дават се без гаранции, без поръчител и при лоша кредитната история.

Не, това не е реклама на фирма за бързи кредити, а кратко обяснение на няколко правителствени решения от последните дни. Разликата с фирмите за кредити е, че получателите на бюджетните пари няма да ги връщат, а сметката плащат данъкоплатците.

На първите си две заседания за годината правителството преразпредели 25 млн. лева - 15 млн. лв. за Българската академия на науките (БАН) и 10 млн. лева за Софийския университет "Св. Климент Охридски". Предстои още 100 млн. лева да бъдат дадени извънредно на Министерството на вътрешните работи за увеличение на заплатите на полицаите.

Всичко това след протести, а в случая със Софийския университет само след заплаха с протести.

Нелогичното в тези случаи не е поведението на недоволните. За толкова правителства на Бойко Борисов всички се научиха, че това е основният начин да получат исканото.

Нелогичното е, че претенциите за повече пари и на БАН, и на Софийския университет, и на полицейските синдикати бяха поставени още преди гласуването на бюджета за тази година. Тогава обаче те бяха отхвърлени с почти идентични мотиви - такива са финансовите възможности на държавата, а и увеличените разходи трябва да бъдат оправдани с резултати пред данъкоплатците. Чуха се и мнения, че науката, висшето образование, полицията имат репутационен проблем и са нужни, ако не реформи, поне промени.

По-малко от два месеца след дебатите по приемането на бюджета репутационният проблем очевидно не е решен. Изтъкнатият от премиера Бойко Борисов мотив за увеличение на полицейските заплати - награда за охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довела до повече приходи в бюджета, бяха постижения, изтъквани от правителството и преди гласуването на бюджета за тази година. Въпреки това преди по-малко от два месеца за пожарникарите и полицаите имаше само 55 млн. лева повече. Изведнъж финансовите възможности на държавата неясно как са се променили.

От къде ще дойдат извънредните разходи за полицейски заплати не ясно. Така или иначе те, както и средствата за БАН и за Софийския университет, ще са за сметка на други планирани от държавата инвестиции, защото в противен случай трябва да се прави актуализация на бюджета за 2018 г. още в първите седмици след влизането му в сила.

Пожарните действия на управляващите в ситуацията на външен натиск показват липсата на ясна и целенасочена политика, както в тези сектори, така и в другите, чиито бюджети са или ще бъдат намалени заради извънредните харчове. Може би вместо всяка година да се прави бюджет, да се губи време и енергия да се обсъждат финансови параметри, е по-добре да се организира състезание за най-гласовит, многоброен или колоритен протест и спечелилите първите места да получат парите, които са решили, че са им нужни. А шансовете правителството да поддаде под натиска на недоволните са толкова по-големи, колкото повече международни медии са вторачени в България, както по време на европредседателството.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари