И "Напред" се присъедини към дясната подписка срещу изборните промени

И "Напред" се присъедини към дясната подписка срещу изборните промени

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов съобщи, че парламентарната група "Напред", в която влизат още Земеделският народен съюз и партия "Гергьовден", ще се присъдени към подписката на НДСВ и дясната опозиция за сезиране на Конституционния съд.

Съуправляващата жълта партия и десницата обявиха, че започват да събират подписи по повод въведения с промените в Закона за избор на народни представители мажоритарен елемент, както и заради повишената на 8% изборна бариера за коалиции.

С отхвърленото президентско вето в сряда БСП, ДПС, РЗС и "Атака" заковаха изборния праг на 8%, което доведе и до разпадане на коалицията "Напред", в която влиза и партията на бизнесмена Христо Ковачки "Лидер". Пред ден оттам обявиха, че няма да се явят заедно с Каракачанов и "Гергьовден" на евровота и на изборите за национален парламент.

В четвъртък Каракачанов обясни в парламента, че от "Лидер" са настояли да се явят на вота с регистрация на партията, но от останалите формации са отказали, тъй като са по-разпознаваеми с регистрацията на ВМРО. Най-вероятно така коалицията "Напред" без "Лидер" ще участва във вота.

За разпадналата се коалиция Каракачанов каза още, че в обществото е битувало мнението, че "Напред" е частен бизнеспроект, и въпреки убеждението му, че това не е така, част от хората не искали да вярват друго.

Каракачанов заяви, че продължават да се водят разговори с бившите царисти от БНД, с Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон, "Новото време" на Емил Кошлуков, както и със СДС и ДСБ за формиране на максимално широка дясна коалиция, която да издигне поне общи мажоритарни кандидати.

"Ако не постигнем това, цялата опозиция рискува да изгуби мажоритарните кандидати, и БСП и ДПС, които ще се явят с общи кандидати, ще спечелят отново мнозинство в парламента", коментира Каракачанов.

Председателят на "Гергьовден" Любен Дилов-син допълни, че с гласувания мажоритарен вот, както и с повишаване на бариерата, мнозинството "краде" не само депутатски места, но и волята на избирателя.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?