И НДСВ поиска парламентът да провери смъртните случаи в арестите

Парламентарната група на НДСВ ще инициира подписка за създаването на анкетна комисия за проверка на случаите на полицейско насилие пред Народното събрание и двата инцидента, при които починаха задържани от полицията граждани. Това намерение на жълтите бе обявено в петък от председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов.

В сряда за създаване на анкетна комисия се обявиха и депутатите от ДСБ.

"Много са тревожни и нещата, които се случват с някои арестанти в МВР. Наред със съвестните полицаи, някои превишили своите права и са се държали недостойно с хората" , възмутено коментира депутатът.

Миналата седмица представителите на БСП и ДПС във вътрешната комисия отказаха да изслушат пострадалите от полицейския произвол, с мотива, че не са разследващ орган и не могат да изслушват девет анонимни лица, които твърдят, че са били бити. Сега обаче Спасов смята, че коалиционните му партньори са променили позицията.

Проектът за решение ще бъде внесен до дни в деловодството на Народното събрание. До момента искането е подписано от около 20 депутати от парламентарната група на НДСВ, съобщи пресцентърът на партията.

В мотивите се посочва, че са приложени сила и помощни средства по отношение на протестиращите, били са задържани граждани, включително и такива, които твърдят, че не са участвали в протестите.

Случаят с починалия по неизвестни причини в Четвърто РПУ-София Методи Маринов също заслужава анализ, това се отнася и за смъртта на Пламен Куцаров, заявяват от НДСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България