И НДСВ предлага задължително гласуване на местните избори

НДСВ ще предложи да се въведе задължително гласуване на местните избори през есента. Това е обсъдила на заседанието си парламентарната група на царистите във вторник късно следобед. Същото предложение даде преди месец и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Задължителното гласуване може да се въведе по модела на белгийския избирателен кодекс, обясниха от НДСВ. То предвижда налагане на глоби за два последователни отказа от упражняване на вот, а като следваща мярка – заличаване от избирателните списъци.

За първо нарушение глобите да са от 10 до 50 лева, а за второ – от 50 до 100 лева, предлагат още от НДСВ.

Предвижда се и ограничаване на достъпа до публични услуги на негласувалите граждани, като, например, достъп до детски градини или по-бавни срокове за издаване на шофьорска книжка.

От НДСВ ще поискат да се запише в Закона за местните избори и принципът на уседналост, което е и предложение на БСП. От партията подкрепят и другото предложение на левицата да се въведе ограничение за тези, които гласуват по постоянен адрес.

Партията на царистите ще внесе и предложението вотът на местните избори през есента да бъде с интегрална бюлетина и гласуването да е преференциално за общинските съветници, като този, който събере най-много гласове, да застава начело на листата.

Споделяне

Още от България