И НДСВ ще играе срещу ДПС в Кърджали

И НДСВ ще играе срещу ДПС в Кърджали

И НДСВ застана зад единната гражданска кандидатура за кмет на Кърджали - Никола Пашинов, който в неделя бе избран на предварителни избори в града и така заедно с БСП царистите ще играят в надпреварата за града срещу коалиционния си партньор в управлението на страната ДПС. Целта на единната кандидатура е да се “даде отпор на хегемонията на ДПС” в Кърджали. Освен за Пашинов, Политическият съвет (ПС) на жълтата партия одобри в четвъртък  31 номинации за общини, като 8 от тях са на областни градове.

В Бургас и Пловдив царистите решиха да заложат на самостоятелни кандидатури и издигнаха бизнес дамата Мария Инджова за бургаски кмет и  Александър Буздрев, шеф на пловдивския регионален инспекторат по образование за кмет на града под тепетата. Жълтите бяха склонни да подкрепят крупния бизнесмен Георги Гергов, който дори посети централата на “Врабча” 23, за да се осведоми за мнението на лидера Симеон Сакскобургготски. Гергов, както е известно, се оттегли от надпреварата. За Бургас пък се чуваха гласове и за депутата и бивш външен министър Соломон Паси,  който обаче след скандалите в НДСВ около избора на новото ръководство се дистанцира от партийните дела.

НДСВ пуска в изборната битка и двама депутати. За Пазарджик партията номинира юриста Валентин Милтенов, а след като с бурен скандал настоящият кмет на Добрич – Детелина Николова - се отказа от царистите и заложи на ГЕРБ, бе издигнат народният представител Енчо Малев.

За Монтана кандидатът на партията е Златко Живков, за Русе – сегашният кмет Божидар Йотов, а за Ямбол е номиниран Георги Славов.

След обявяването на последния “транш” от имена за кандидат-кметове за големите градове, говорителят на НДСВ Станимир Илчев заяви, че “не желаят да участват в прекалено сложни, многостепенни и с неясен изход преговаряния” за кандидати и с номинациите си са показали, че имат лица, имена и кадри, с които да се представят успешно. По думите му след вота на 28 октомври ще се види, че НДСВ „стои добре в политическото пространство, въпреки прогнозите на социолози”.

Илчев дори даде пример с бургаското село Лясково, където от избирателните списъци се били отписали “две дузини избиратели”, защото местният кмет и така щял да бъде преизбран, а те да отидат да гласуват другаде.   

“Хармония, етика и естетика” в изборната надпревара за Бургас

При представянето на кандидатурите на пресконференцията в четвъртък, присъстваха само Мария Инджова  и Александър Буздрев. Инджова, която е собственик на модна къща, заяви, че освен бизнес умения, в кампанията ще заложи на “красотата, хармонията, етиката и естетиката в човешките отношения”. По думите ѝ НДСВ не изневерява на принципа си и дава възможност за кариерното развитие на жените. Тя обеща да работи “Бургаският залив да стане най-привлекателното място на източната европейска граница” и за създаване на условия “децата да останат в България”.

Буздрев от своя страна каза, че ще работи за промяна на Пловдив, за бързото развитие на града и за добри здравни и социални услуги.    

Преговорите със СДС за районни кметове – до средата         

По повод на районните кметове шефът на предизборния щаб Милен Велчев обясни, че засега са одобрени петима за Варна и двама за Пловдив. За София все още вървели преговори със СДС, които били стигнали “до средата”. По думите му вероятно следващата седмица щяло да бъде взето решение за столичните районни кметове. Според Велчев логично било водач на листата им да е кандидат-кметът Антония Първанова.

Велчев коментира и ултиматума на Симеон Сакскобургготски от миналата седмица към трима депутати от “бунтарското” крило да поискат от жълти активисти да изтеглят жалбите си от съда, заради които не може да се регистрират решенията от конгреса от 3 юни. Сред тях е и легитимирането на новия Политически съвет, който в момента взима решения за изборите и др. По думите на Велчев на ПС не е станало дума за искането на Сакскобургготски.

Според царисти казусът ще се “забрави” временно до края на изборите и след това колизиите в партията, започнали на конгреса, на който Милен Велчев бе обвинен в манипулация на резултати при избора на новото ръководство, отново ще избуят с пълна сила.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?