И новите членки на ЕС са недоволни от бюджет 2009-2013

Новите източноевропейски членки на ЕС изразиха недоволството си от предложенията за следващия общностен бюджет 2009-2013 и заявиха, че той ги лишава от жизнено важна помощ, докато в същото време продължава да дава пари на по-богати страни като Испания, предаде Ройтерс. 

Външните министри на 25-те страни от ЕС спориха на месечната си среща за новите предложения на Люксембург, който председателства ЕС. Предложенията предвиждат постепенно спиране на средствата от кохезионните фондове за сближаване в степените на развитие за най-бедните "стари" страни членки.

Министерската среща беше до голяма степен упражнение за поставяне на национални "червени линии" и за изразяване на позиции в "пазаренето". Тя е два месеца преди очакваното приемане на бюджета. Нито една от страните в спора обаче не показва особени признаци на гъвкавост.

Според новите страни членки, като например Полша и балтийските страни, принципите в т.нар. преговорна кутия, предполагат, че те няма да получат цялата сума в размер на 4 процента от брутните си национални доходи, на която имат право по силата на европейското законодателство.

Шестте основни нетни вносителки в бюджета на ЕС - Германия, Великобритания, Франция, Холандия, Швеция и Австрия, твърдо отстояват позицията си вноската в общностния бюджет да бъде ограничена до 1 процент от брутния национален доход. Европейската комисия предложи вноската да бъде увеличена до 1,14 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?