И новите членки на ЕС са недоволни от бюджет 2009-2013

Новите източноевропейски членки на ЕС изразиха недоволството си от предложенията за следващия общностен бюджет 2009-2013 и заявиха, че той ги лишава от жизнено важна помощ, докато в същото време продължава да дава пари на по-богати страни като Испания, предаде Ройтерс. 

Външните министри на 25-те страни от ЕС спориха на месечната си среща за новите предложения на Люксембург, който председателства ЕС. Предложенията предвиждат постепенно спиране на средствата от кохезионните фондове за сближаване в степените на развитие за най-бедните "стари" страни членки.

Министерската среща беше до голяма степен упражнение за поставяне на национални "червени линии" и за изразяване на позиции в "пазаренето". Тя е два месеца преди очакваното приемане на бюджета. Нито една от страните в спора обаче не показва особени признаци на гъвкавост.

Според новите страни членки, като например Полша и балтийските страни, принципите в т.нар. преговорна кутия, предполагат, че те няма да получат цялата сума в размер на 4 процента от брутните си национални доходи, на която имат право по силата на европейското законодателство.

Шестте основни нетни вносителки в бюджета на ЕС - Германия, Великобритания, Франция, Холандия, Швеция и Австрия, твърдо отстояват позицията си вноската в общностния бюджет да бъде ограничена до 1 процент от брутния национален доход. Европейската комисия предложи вноската да бъде увеличена до 1,14 процента.

Споделяне
Още от Бизнес