И новият министър на финансите на Гърция ще е технократ и уважаван икономист

Янис Стурнарас

Премиерът Андонис Самарас реши да назначи преподавателя по икономика в Университета в Атина и директор на Института за финансови и промишлени проучвания (ИОВЕ) Янис Стурнарас за министър на финансите, се казва в изявление на кабинета на Самарас, цитирано от от електронното издание на "Катимерини".

Стурнарас е уважаван икономист и е участвал в екипа, който преговаря за влизането на Гърция в еврозоната.. Петдесет и пет годишният Стурнарас бе министър на развитието в служебното правителство на Панайотис Пикраменос, съставено след изборите на 6 май.

Той е роден през 1956 г. в Атина, завършил е атинския университет, където все още е професор. Магистърската си степен по икономическа теория получава в университета в Оксфорд, където преподава от 1982 до 1986 г..

От 1986-та до 1989 г. и от 1994-та до 2000 г. е специален съветник в гръцкото финансово министерство, а от 1989 до 1994-та е съветник в централната банка на Гърция. Той участва в екипа, който разработва макроикономическата и структурната политика в периода на присъединяване на страната към европейския валутен съюз.

Стурнарас поема поста след като първоначално определеният за финансов министър Василис Рапанос се оттегли заради здравословни причини. Той прие да заеме "горещия" стол в коалиционното правителство на консервативната Нова демокрация, социалистическата ПАСОК и малката Демократична левица, съставено през миналата седмица след изборите на 17 юни, но в петък преди да положи клетва беше приет в болница с болки в стомаха, гадене, виене на свят и беше подложен на изследвания.

Вчера той подаде оставка като изпрати писмо на Самарас, в което посочва, че не е преодолял здравословните си проблеми и за момента не може да поеме задълженията на финансов министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани