И община Стара Загора проверявана за корупция при доставка на дизелови и електробуси

И община Стара Загора проверявана за корупция при доставка на дизелови и електробуси

След проверката в община Варна за корупция при провеждането на обществена поръчка за доставката на електробуси, антикорупционната комисия влезе и в община Стара Загора, където има сигнали за материални облаги от длъжностни лица, за да изберат конкретен изпълнител при две поръчки – за дизелови автобуси и за електрически автобуси. Това съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество в понеделник.

Поръчките са на общинското дружество "Тролейбусни и автобусни преводи" ЕООД и са били финансирани по оперативните програми "Регионално развитие 2007-2013г." и "Околна среда 2014-2020 г.". Става въпрос за договори за доставка на 55 нови дизелови автобуси за общо 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, за общо 49 103 999 лева.

По първата обществена поръчка има избрани двама изпълнители – чешката "Сор Либхави", която да достави пет съчленени дизелови автобуса за над 4 млн. лв. с ДДС, и с полската "Соларид Бъс&Коуч С.А." за 50 соло дизелови автобуса срещу 31.590 млн. лв. с ДДС. По втората поръчка в края на август е подписан договор с българската "Ел Бус Трак енд Коуч" за електробусите и оборудването за тях за близо 49.104 млн. лв. П отях са направени начални плащания, сочи проверка на Mediapool.

Според сигнала длъжностни лица, включително на високи публични позиции, са получили материални облаги, за да изберат определен победител.

Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка във Варна на стойност 85 млн. лв., така и при провежданите поръчки в Стара Загора.

Както и при случая във Варна, ще се преценят събраните материали от проверката дали съдържат данни за корупция, за да се изпратят на прокуратурата.

Споделяне

Още от Бизнес