И общините се впуснаха да спасяват държавните кръвни центрове

Атанасова обеща увеличение на заплатите от януари, в Стара Загора оттеглиха оставките си

И общините се впуснаха да спасяват държавните кръвни центрове

Работещите в кръвния център в Стара Загора оттеглиха оставките си в сряда, след като здравният Десислава Атанасова се ангажира с евентуално увеличение на заплатите им от януари догодина и в решаването на кризисната ситуация се включиха и общините. Колегите им от Варна обаче остават в готовност за напускане.

“Поех ангажимент, че от 1 януари 2013 година ще направим всичко възможно чрез структурни промени в Министерството на здравеопазването за работещите в кръвните центрове да има допълнителни средства за възнаграждение в размер до 17%“, съобщи в сряда Атанасова, след като се срещна с директорите на петте кръвни центъра в София, Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Атанасова обяви, че е получила гаранция от директорите на центровете, че работещите ще преосмислят решението си и тези, които са подали молби за напускане, ще ги оттеглят.

Исканията на работещите в центровете обаче бяха за 20 процента увеличение, считано от 1-ви юли тази година, и за 30 на сто от началото на 2013-та. Вместо това те получиха 17% увеличение от 1 ноември и сега получават обещание за евентуално ново увеличение от 1 януари. Освен това работещите в кръвните центрове искаха да се върне възможността 40% от всички средства, които постъпват при тях, да се разпределят под формата на допълнително материално стимулиране. Атанасова обаче вече обяви, че едва ли ще се пристъпи към законови промени, за да се върне старият режим.

За да се потуши недоволството, че увеличение на заплатите до края на годината няма да има, в спасяването на кръвните центрове се включиха и двете общини Стара Загора и Варна, чийто кметове, са кандидати на ГЕРБ. Иначе двете общини нямат никакво отношение към кръвните центрове, тъй като те са държавни структури.

По 100 лева към заплатите си ще получат всички медици от Районния център по трансфузионна хематология във Варна до края на годината. Средствата са осигурени от общинския съвет след разговори между кмета Кирил Йорданов, лидера на ГЕРБ във Варна Иван Портних и протестиращите служители. Въпреки финансовата подкрепа от общината и обещанието на здравния министър за увеличение на заплатите медиците от Варненския кръвен център няма да оттеглят оставките си.

На предстоящата в края на ноември общинска сесия пък кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще внесе предложение за предоставяне на колективна награда на кръвния център. Предложението е за парична награда в размер на 20 000 лева, а като мотив се изтъква това, че при атентата на 18 юли на летище Сарафово, центърът е осигурил необходимите количества кръв и кръвни продукти за пострадалите. Освен това той отбелязва повишения брой работа на центъра, кръводарители и количеството преработена кръв.

Предизвестията на шестимата лекари и половината медицински сестри и лаборанти от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора изтичаха в края на седмицата и ако не бяха оттеглили оставките си, работата му щеше да бъде блокирана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?