И окончателните данни за второто тримесечие сочат, че еврозоната е излязла от рецесията

Европейската статистическа служба Евростат потвърди в сряда оценката си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през второто тримесечие. Данните сочат, че еврозоната е излязла от рецесията, като икономиката на региона е нараснала средно с 0.3% спрямо предходното тримесечие.

Малко по-силен спрямо предварителната оценка е бил ръстът на БВП на Европейския съюз (ЕС) като цяло – 0.4%, а не 0.3%.

Евростат е ревизирал нагоре и данните за годишния икономически растеж в еврозоната и ЕС. Икономиката на еврозоната се е свила през второто тримесечие спрямо второто тримесечие на миналата година с 0.5%, а не с 0.7%, каквато беше първоначалната оценка. Икономиката на ЕС пък е останала стабилна, докато първата оценка беше за спад от 0.2 на сто.

Данните за еврозоната потвърждават, че икономиката на Португалия се е представила най-добре през предходното тримесечие с ръст от 1.1%. В Германия, Литва, Финландия и Великобритания е регистриран ръст от 0.7%, докато в Кипър, Словения, Италия и Холандия – спад съответно от 1.4%, 0.3%, 0.2% и отново 0.2% спрямо първите три месеца на годината.

В България е отчетен спад на БВП от 0.1% през второто тримесечие спрямо първото, а на годишна база икономическият ръст е 0.2%.

От Евростат посочват, че в периода април-юни потребителските разходи и в еврозоната, и в ЕС са нараснали с по 0.2%, износът – съответно с 1.6% и 1.7%, а вносът – с 1.4% и 1.2%.

Данните сочат още, че Чехия, Дания и Франция са излезли от рецесията, като икономиките регистрират ръст за тримесечието съответно от 0.6%, 0.5 и отново 0.5%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес