И от ЕВН възразяват срещу одитния доклад на ДКЕВР

И дружествата на австрийската ЕВН - "ЕВН България Електроразпределение" и "ЕВН България Електроснабдяване" - са внесли възраженията си срещу одитния доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от компанията във вторник.

От ЕВН, която снабдява с ток Югоизточна България, не споделят извода на регулатора, че е нужно дублиране на структурите, извършващи обслужващите дейности. Освен че е отстъпление от принципа "обслужване на едно гише", според компанията такава практика ще доведе и до значително увеличаване на административните разходи, а това е в разрез с лицензионното задължение за минимални икономически обосновани разходи.

В понеделник възраженията си внесоха и от електроразпределителното дружество, обслужващо Североизточна България – Е.ОН. Оттам заявиха, че има разминавания между окончателния доклад и публикуваното през юли на сайта на комисията резюме.

Докладът за одита бе приет от ДКЕВР на закрито заседание на 13 юли, когато бе разпространено и резюме от доклада. Тогава бе обявено, че трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) ще бъдат санкционирани с между 20 хил. лв. и 1 млн. лв. за нарушения на лицензите им. По-късно премиерът Борисов поиска от ДКЕВР одитният доклад да бъде изпратен и на прокуратурата.

"С целенасочената си работа и непрекъснатото подобряване и оптимизиране на структурите и на оперативните разходи през последните пет години "ЕВН България" доказа своята клиентска ориентираност. Всички процеси са насочени към улесняване и пестене на времето на нашите клиенти, като в същото време позволяват комплексно обслужване на високо ниво само с едно обаждане илипосещение," се казва в съобщението на ЕВН.

ДКЕВР ще вземе отношение по всички възражения на електроразпеделителните дружества, свързани с констатираните от регулатора нарушения в дейността им, каза във вторник председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той предположи, че спорът по някои от констатациите вероятно ще продължи в съда. По думите му има достатъчно основания за констатираните от ДКЕВР нарушения на дружествата да им бъдат наложени санкции, близки до максималните, предвидени в закона 1 млн. лева.
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?