И от ГЕРБ предвиждат банкрут на здравната каса през есента

След като преди месец стана ясно, че НЗОК не може да събере заложените в бюджета ѝ за тази година приходи, а преди дни синдикатите предупредиха за изчерпване на средствата през октомври, в четвъртък и от ГЕРБ направиха същата прогноза.

Депутатът от здравната комисия и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов също видя евентуален фалит на здравната каса през септември.

Според Иванов промяната в позитивния лекарствен списък е извършена "половинчато и неадекватно" на кризисната ситуация. "Не са ясни критериите за това кои лекарства влизат в списъка и защо, на фона на намалелите приходи към касата се увеличава процента реимбурсация за големи групи медикаменти, въведени са нови и изключително скъпи медикаменти, което поставя на риск и без това застрашения от дефицит за годината бюджет на НЗОК", коментира Иванов.

От ГЕРБ смятат, че противоречивата политика на правителството се изразява в това, че за някои евтини медикаменти са въведени ограничения, а за такива с курс на лечение хиляди лева не е необходима преценка на НЗОК.

"ГЕРБ иска да алармира обществеността за катастрофалното положение, в което следващите управляващи ще заварят българската здравна система”, каза Иванов.

Според ГЕРБ мерките, които спешно трябва да се предприемат, са незабавна ревизия и съобразяване на степента на реимбурсация с възможностите на бюджета на НЗОК; спешна акредитация на болници по критерии, които да отговарят на съвременните медицински стандарти, като по този начин ще се спасят реално работещите болници от банкрут.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?