И от полицията склонни да размислят за еднократната доза

Експерти и представители на неправителствени организации предложиха да бъде декриминализирана еднократната доза наркотик. Това стана на кръгла маса за борбата със зависимостите, организирана във вторник в София.

Предложението бе подкрепено и от Христо Божилов от главна дирекция "Криминална полиция" към МВР.

МВР по принцип трябва да ограничава разпространението, а не употребата на наркотици, подчерта той. По думите му обаче не следва да се спекулира на ниво съд и прокуратура.

Сред предложенията, направени на кръглата маса, са и хората, които в момента се лекуват по програми, да не бъдат изваждани от тях и вкарвани в затвора, и обратно - да бъде осигурявано лечение на лица с влязла в сила присъда в самите места за лишаване от свобода.

Да бъде създаден специален фонд за борба със зависимостите, който да се финансира със средства от акцизите на цигарите и алкохола, поискаха още участници в дискусията.

Предложението е един процент от този акциз да бъде предназначен за лечение и превенция на зависимости. Във фонда могат да се насочват и средства от глобите, налагани на пияни шофьори, на търговци, продаващи алкохол и цигари на непълнолетни. Във фонда могат да постъпват и средствата, изземвани от комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, както и от спортния тотализатор.

Пенка Георгиева от Конфедерация "Защита на здравето" каза, че такива фондове съществуват в Европа. В Полша например два процента от акциза върху цигарите и алкохола се насочват към превенционни програми срещу зависимости. Профилактиката на зависимостите там се финансира от местните бюджети, както и от средства по проекти от ЕС.

Националният консултант по наркология Соня Тотева посочи, че повечето от страните в ЕС усвояват един процент от акциза и влагат парите в програми за профилактика, лечение и рехабилитация. Тя посочи, че психиатричната болница в Суходол е спечелила през миналата година проект по европейски програми от 320 хил. евро за превенция на зависимостите. Очаква се скоро посещение на представители от Европейската комисия и СЗО в болница "Суходол" по покана от здравното заведение, за да се запознаят на място с постигнатото, допълни Тотева.

Споделяне

Още от България