И от противниците на войната приветстват свалянето на Саддам

След вчерашните събития в Багдад, които красноречиво показаха рухването на режима на Саддам, всички приветстват резултата на войната. Към хора на одобрението побързаха да се присъединят дори и тези, които се противопоставяха активно на силовото отстраняване на иракския режим.

Дните на режима на Саддам Хюсеин на практика приключиха, заяви снощи британският външен министър Джак Стро, цитиран от АФП. Когато един тиранин е на власт, той може да се задържи единствено чрез терор. Ако този терор бъде премахнат, всичко рухва, защото той няма никаква подкрепа и в момента ние сме свидетели точно на това, посочи Стро пред британската телевизия Ченъл фор.

Испанският премиер Хосе Мария Аснар каза вчера, че навлизането на американски войски в центъра на Багдад и събарянето на статуята на Саддам Хюсеин са ясен знак, че неговият режим е в предсмъртна агония, предаде АП. Багдадската стена рухна. Иракският народ излезе по улиците и изрази радостта си от края на една тирания, която продължи прекалено дълго, заяви Аснар пред журналисти.

Президентът на Франция Жак Ширак, който беше главният критик на американския подход, изрази задоволство от падането на диктатурата на Саддам Хюсеин и надежда за скорошен завършек на боевете, предадоха информационните агенции. В декларация на френското президентство на практика се приемат резултатите от войната и плановете на Вашингтон и Лондон за преходна съюзническа администрация.

Със свалянето на режима в Багдад и края на войната приключиха бедите на иракския народ, заяви вчера канадският премиер Жан Кретиен, цитиран от АФП.

ООН трябва да играе важна роля при следвоенното възстановяване на Ирак, каза още Кретиен.

Той посочи, че Канада очаква също да изиграе важна роля при възстановяването на страната и че е говорил по този въпрос с генералния секретар на ООН Кофи Анан.

ООН трябва да изиграе своята роля в процеса на демократизиране и политическо възстановяване на Ирак след края на войната, като зачита териториалната цялост и правото на иракския народ да разполага с ресурсите на страната, заяви снощи при завръщането си от Белград турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП.

Той призова ООН да действа решително, така че Ирак да не се окаже "благоприятна почва за тероризма".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?