И отбраната ще бъде засегната от свиването на разходите

И отбраната ще бъде засегната от свиването на разходите

Съкращенията на разходите ще засегнат и отбранителния сектор, като в момента се правят анализи в кои направления в сектора те да са по-съществени. Това каза министърът на отбраната Николай Младенов пред журналисти, след като връчи дипломите на 143-ма слушатели и випускници на Военна академия "Г. С. Раковски". Във випуск 2009 обучение в академията са минали 1233 слушатели, студенти и докторанти от различни държави.

Министърът коментира още, че "има забележки относно начина, по който са били харчени парите на Министерството на отбраната". Следващата седмица министърът ще представи анализ за финансовото състояние на министерството и тогава подробно ще изложи приоритетите си като военен министър.

"При положение, че целият бюджет на държавата е планиран при четирипроцентов ръст, а се очертава да е на минус шест процента, всички си даваме сметка, че наследството, което ни завещава тройната коалиция, е много неприятно. Опитваме се в момента много внимателно да разгледаме целия бюджет и да видим откъде могат да се направят такива съкращения на разходи, които да не пречат на способностите на Българската армия”, коментира Младенов.

Неговият предшественик Николай Цонев през двете години, в които заемаше поста, обяви като акцент в работата си социалната политика към кадрите на министерството и армията и наблегна на разпродажбата на ненужно за целите на министерството имущество. В последните месеци от мандата си Цонев посвети на ударно купуване на жилища за военнослужещите, а голямата му цел – продажбата на военния мегацентър на бул. "Скобелев" в столицата, известен като "военното НДК", така и не можа да се осъществи.

По времето на Цонев, а и при предшественика му Веселин Близнаков, не бяха предприети съществени стъпки за придвижването на редица крупни проекти за модернизацията на армията.

Към момента е ясно, че няма да може да се пипат парите за участието на наши сили в международни задгранични мисии. Няма да може да бъдат свити и парите по ангажиментите ни към операции на НАТО. Няма да може да се прекратят и текущите плащания по някои от сделките за модернизация, сред които са за закупуването на хеликоптери, за транспортни самолети и бронирани машини.  

По повод на "гордостта" на Цонев – въвеждането на интегрирания модел в Министерството на отбраната чрез приетия в последните седмици на предишния парламент нов закон за отбраната, новият министър Николай Младенов каза, че "има идеи на ГЕРБ, които са свързани с един цялостен преглед на сектора за сигурност, с които ще се търси правилното място на всяка една институция в него".

Младенов дипломатично обеща "сериозен приоритет на Министерството на отбраната да бъде внимателното разследване на всички сигнали за различни злоупотреби и справедливото решаване на тези казуси, като се обърнем към компетентните органи, които могат да ни съдействат за намирането на решението им".

А за скандала с назначаването по предложение на предишното правителство на бригаден генерал Иван Мечков на поста директор на служба "Военно полиция", без да има достъп до класифицирана информация, министър Младенов каза, че подробно се е запознал със случая. Според него имало "доста грешни стъпки”, които са били предприети, преди да излезе указът на президента за назначаването на генерала на тази длъжност.

Според военния министър казусът трябва да се реши внимателно. "В последния момент никога не е хубаво да се правят назначения, още повече да се правят назначения, които не са обсъждани внимателно”, коментира още той.

Младенов отказа да съобщи кои ще са му заместниците. Това той обеща да направи следващата седмица, когато ще огласи и приоритетите в работата на министерството. Почти сигурно е назначаването на експерта на ГЕРБ по въпросите на сигурността ген. Аню Ангелов за едни от заместниците на Младенов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?