И папата в скандалните разкрития на "Уикилийкс"

И папата в скандалните разкрития на "Уикилийкс"
Сайтът "Укилийкс", който вече няколко седмици пуска секретни информации, свързани със световната дипломация, разпространи и компрометиращи документи за папа Бенедикт XVI. Това пише в днешния си брой вестник "Гардиън". Според изданието папата искал мюсюлманска Турция да остане извън Европейския съюз.

Това ставало ясно от секретни доскоро телеграми, пратени от американското посолство в Светия престол. През 2004 г. кардинал Рацингер е казал, че не бива да се позволи една мюсюлманска държава да се присъедини към ЕС, макар че по онова време Ватикана официално е бил неутрален по въпроса.

Американски дипломат е отбелязал, че Рацингер "ясно разбира, че ако се позволи в ЕС да влезе мюсюлманска държава, това още повече ще отслаби тезата му за християнските корени на Европа". И. д. външншен министър на Ватикана Пиетро Паролин е заявил пред американски дипломати, че коментарите на Рацингер са по-скоро негово собствено мнение, а не на Ватикана.

Димпломати на Ватикана пък лобирали срещу венецуелския президент Уго Чавес и настоявали формулировката за "християнските корени" на Европа да влезе в европейската конституция.

От предоставените от "Уикилийкс" телеграми става също така ясно, че Витикана е помогнал за освобождаването на 15 британски военни моряци, задържани през март 1997 г. от Иран в негови териториални води.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?