И парите от Сребърния фонд - на активно управление в БНБ

Събраните средства в така наречения Сребърен фонд - Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система - към 31 януари 2010 г. са 1.623 млрд. лв., но структурата на средствата в БНБ е променена, съобщиха в петък от Министерството на финансите.

Министерството е приложила схемата на активно управление на средствата за по-висока доходност, като те са сложени на депозити с различна срочност, по схемата, по която в БНБ бяха сложени средства от фискалния резерв.

По тази причина в края на януари и началото на февруари, в зависимост от падежите на депозитите, тези с настъпил падеж са били закрити и открити отново след 1 февруари по реда на новите условия на БНБ, и с променени стойности и срочност, се казва в съобщението.

На 29 януари 2010 г., в деня на падежа, е закрит тримесечен депозит на Сребърния фонд и тези средства са налични към 31 януари по текущата му сметка, с което не се променя общият паричен ресурс на фонда. В началото на февруари са преструктурирани съществуващите депозити и съответно от общия размер на паричния ресурс на фонда в БНБ (1.623 млрд. лв.) по депозитни сметки са 1.622 млрд. лв., от които от които 1.322 млрд. лв. на месечен депозит и 300 млн. лева - двумесечен депозит.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?