Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И парламентът не може да помогне на изгорелите в "Олимпик"

Единствено зам.-шефката на КФН Ралица Агайн подаде оставка, но от съпричастност, а не заради вина

14 коментара
Ралица Агайн, СНИМКА: БГНЕС

И парламентът на този етап не може да помогне на хората с прекратени застрахователни полици към фалиралия кипърски застраховател "Олимпик". Това стана ясно по време на извънредното заседание на парламента във вторник, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов, министри и ръководството на Комисията на финансов надзор (КФН).

Става дума за 197 000 души, чиито договори бяха предсрочно прекратени в 24 ч. на 17 август заради фалита на компанията. За да имат валидна "Гражданска отговорност" след тази дата, автомобилистите трябва да платят за нова полица, като на този етап единственият им шанс да получат обратно изгорелите си вноски за оставащия срок от застраховката си към "Олимпик" е да участват в производството по несъстоятелност в Кипър. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, депутати от ГЕРБ и ДПС, а също и от обясненията на зам.-председателката на КФН, отговаряща за застраховането – Ралица Агайн, която подаде оставка по време на заседанието.

Засега няма решение за вноските по изгорелите полици в "Олимпик"

Гаранционните схеми, които съществуват в застраховането в България и ЕС, не предвиждат компенсация за вноските на хората при прикратяване на полица заради фалит на застраховател. За съжаление, това не е било обяснено на българските граждани, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, като думите му бяха потвърдени от управляващите.

Въпреки това, БСП, която инициира извънредното заседание на парламента, настоя да се търси начин Обезпечителният фонд към Гаранционния фонд у нас да плати остатъка от вноските на хората по прекъснатите полици с "Олимпик" на обща стойност около 9.3 млн. лв. Лидерът на левицата Корнелия Нинова и колегите ѝ обявиха готовност и за законодателни промени в тази посока.

В крайна сметка парламентът отхвърли проекторешението на левицата, което предвиждаше да се търсят "възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на правата" на лицата, сключили застраховка "Гражданска отговорност" с "Олимпик", прекратена на 17 август.

Прието бе предложението на ГЕРБ министерствата на външните работи, финансите и КФН да търсят "възможности за оказване на помощ (включително при необходимост на правна помощ)" на клиентите на фалиралата компания. Това означава, че на този етап властите препращат потребителите да си търсят правата в производството по несъстоятелност в Кипър, независимо че в повечето случаи става въпрос за остатъчни вноски от по 30-40 лв.

По информация на икономиста Владимир Каролев, който защити КФН по случая, от засегнатите 197 000 души към 110 000 са сключили договор с разсрочено плащане на три месеца и сумите, които евентуално трябва да им се върнат, са между 3 лв. и 33 лв. По данни на Ралица Агайн за около 29 000 души загубата ще надхвърли 100 лв., а в някои случаи стойността достига до 200 лв.

Евентуална промяна в закона ще доведе до големи разходи

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е готов да участва в дебат за промяна на Кодекса на застраховането, която да позволи Обезпечителнят фонд да плаща и остатъка от вноските по полиците при фалит на клон на застраховател от ЕС, но това ще е прецедент, който ще доведе до сериозни последствия за сектора и може да вдигне цената на застраховката.

Причината е, че у нас право да извършват дейност имат над 600 застрахователя от ЕС и ако рискът трябва да бъде покрит за всеки от тях, това може да вдигне цената. Ако пък това се направи със задна дата, за да обхване и казусът "Олимпик", разходът ще е за сметка на всички платили застраховка "Гражданска отговорност", разясни Горанов.

Той обеща единствено да сформира работна група към финансовото министерство, която да обмисли какво още може да се направи по случая. Никой от управляващите обаче не пое ангажимент за възстановяване на средствата по изгорелите полици към "Олимпик", както настояваше левицата.

Парламентът все пак реши КФН до 7 септември да представи цялостен доклад за надзора върху дейността на кипърското дружество у нас, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд, а финансовото министерство да докладва за предприетите действия по случая.

Обезщетения за щети по полици на "Олимпик" ще има

Успокоителната новина по казуса "Олимпик" е, че няма да бъдат нарушени правата на пострадалите при катастрофи, които имат да получават обезщетения от фалиралата компания.

Такъв най-вероятно ще се окаже случаят на роднините на 6-мата загинали в жестоката катастрофа с автобус на "Юнион Ивкони" на магистрала "Тракия" на 13 април тази година, а също и на 23-мата пострадали при инцидента. Те ще могат да предявят претенциите си директно пред българския Гаранционен фонд по силата на подписана от България и Кипър конвенция. От нея става категорично ясно, че разходът ще е за сметка на кипърския гаранционен фонд, но чисто процедурно претенциите ще се предявяват в България. Самите обезщетения ще се определят от родния Гаранционен фонд, който впоследствие ще си търси парите от Кипър.

Проблемът е, че от 2012 г. досега българският ГФ не е предприел действия да сключи техническото споразумение по конвенцията, поради което процедурите тепърва трябва да се договарят, което ще забави процеса, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Ралица Агайн единствена пое отговорност

Зам.-шефката на КФН Ралица Агайн, отговаряща за застрахователния надзор, единствена пое отговорност по случая "Олимпик" и подаде оставката си пред депутатите ден, след като тя ѝ бе поискана от ГЕРБ. В края на дебата парламентът почти единодушно я освободи от поста.

"Това е мой емоционален и морален акт в знак на съпричастност към засегнатите български граждани", каза Агайн пред депутатите, но категорично отрече КФН да е допуснала пропуски по случая. "Няма правомощие на КФН по случая, което да е съществувало и да не е било изпълнено", каза Агайн. Тя изброи глобите, които през годините е налагала на компанията заради нарушения, а също и кореспонденцията с кипърските и европейските власти след взетото на 9 май решение за фалит на кипърското дружество.

Агайн цитира и данни от информационната система на Гаранционния фонд, според които не са верни твърденията на БСП, че е имало ценови дъмпинг от страна на "Олимпик" заради прекалено ниски цени на "Гражданската отговорност". Средната цена на застраховката за леки автомобили на компанията преди 11 ноември 2017 г., когато информационната система е усъвършенствана, е била 196 лв. при 179 лв. средно за пазара. След тази дата "Олимпик" е продавала полици срещу 207 лв. при 196 лв. средно за пазара, от което не може да се направи заключение за дъмпинг, каза Агайн.

Румен Гечев: Не може испанецът Диего да източва милиони, а ДАНС да спи

БСП силно възрази срещу факта, че само Агайн поема отговорност по случая "Олимпик", и насочи критиките си срещу цялото ръководство на КФН, начело с шефката на надзора Карина Караиванова, която не обели и дума по време на дебата. Румен Гечев дори поиска оставки извън надзора и пожела на ГЕРБ "сравнителен успех на предстоящите предсрочни парламентарни избори".

Гечев разкритикува също изпълнителната власт, службите за сигурност и най-вече ДАНС, че са проспали случая с "Олимпик", която има спорна собственост, а 90% от бизнеса ѝ е в България въпреки чуждестранните ѝ регистрации.

"Собственикът на фирмата, която е регистрирана в Кипър, е от Люксембург. И излиза сега, че фирмата е регистрирана в Кипър, но се оправдаваме, че не можем да направим нищо, ако една фирма източва българските фондове", възнегодува Гечев. "Собственикът на тази фирма е някакъв испанец Диего – това е някакъв Диего Марадона на застраховането, който източва милиони и никой не го забелязва. Какво прави ДАНС? Тя не проявява ли някакво минимално любопитство, че има някакви матрьошки от Фиджи и някакъв испанец, на когото му е забранено да извършва бизнес в Испания, но в България може да извършва. Не се ли замислят ДАНС, че тука става нещо нередно и някой източва българската държава", добави той.

Крум Зарков от БСП изрази съмнение, че може български мафиотски структури да стоят зад случая.

Румен Гечев поиска отговорност по случая и от българския Гаранционен фонд, който по думите му е допуснал огромен гаф, като е събрал недължими 2 млн. лв. от "Олимпик". Депутатът поиска ръководството на фонда незабавно да си подаде оставката. Според Гечев е недопустимо такива хора да взимат годишна заплата от по 350 000 лв.

Бойко Борисов: Моето място не е тук

"Нашето място (на Министерски съвет, б. р.) днес не е тук", заяви министър-председателят Бойко Борисов, който взе участие в извънредното заседание. По думите му правителството не може да поеме политическа отговорност за действията на КФН, която се избира от парламента.

Борисов предложи създаване на работна група между институциите, която да се ориентира в сложната застрахователна тематика и да предложи решение до няколко дни.

Премиерът каза още, че е изискал от службите информация, а те са го предупредили за съществуващи сериозни проблеми с автомобилното застраховане, тъй като българските компании се източват за катастрофи в чужбина по силата на т. нар. "Зелена карта".

Не може 42% от катастрофите в Румъния да са с автомобили с българска регистрация и да има хора в чужбина с по 300-400 автомобила с българска регистрация. Борисов каза, че е разпоредил на полицейските аташета в държавите от системата "Зелена карта" да проучат случая. За предстоящи сериозни проблеми в системата предупредиха и депутати от ДПС и БСП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Антиком
  #14

  На какъв по-висок пост ще бъде назначена шумкарската внучка?

 2. Територия на Мики Маус
  #13

  Надежда всяка тука оставете, Щом в демокрацията и Сорос вие се кълнете!

 3. Milenca
  #12

  "...Според Гечев е недопустимо такива хора (в Гаранционния фонд)да взимат годишна заплата от по 350 000 лв...." Това прочетохте ли го? Държавен служител със РЗ над 29 000 лв месечно !!! Да не се окаже, че всички тези пари отделени от разни застраховки КЕ УСВОЯВАТ като ЗАПЛАТИ, КОМАНДИРОВЪЧНИ, СЛУЖЕБНИ АВТОМОБИЛИ (мерцедеси и БМВ), ТЕЛЕФОН? В най-бедната страна на ЕС?

 4. milan
  #11

  Ралица Агайн е трябвало да знае,че В Испания и Кипър има информация,за отнет лиценз на собственика на "Олимпик"още преди 3 години,но "задълженията"й са били предимно,как да пълни касата на БСП и е пропуснала тези факти.Фондът,който би трябвало да обезпечи българските вложители е в Кипър,но той обезпечава само кипърските граждани,не и български такива.Това,също е убягнало ,от иначе,острият поглед на любимката на ген.Л.Гоцев.

 5. Чалгаристан
  #10

  Голям виц - калинките да помагат в ущърб на шефовете си. Робите за какво са/

 6. Коментарът е изтрит в 06:27 на 22 август 2018 от автора.
  #9
 7. Анонимент
  #8

  агайн е внучка на някакъв сатрап от соца - шеф на концлагерите Белене и Ножарево - баща и също е работил в ДС. Назначена е от Любен Гоцев като депутат от НДСВ през 2001 г. още преди да е знаела що е това икономика и съответно защитава стоящите зад Олимпик ДС-мутри а и защо ли мутрата Бойко си я къткаше до сега както направи и с Искров - чак като издънат половинх България се решава да ги разкара.

 8. Dr. Web Browsing
  #7
 9. Десен бесен
  #6

  А "смешниците с качулките" от ДАНС няма ли да поемат отговорност, че са проспали за пореден път офшорните далавери на мафията?

 10. Bлaдo
  #5

  ... и сега изведнъж тая "царска" naчa ще се окаже .... завърнала се при своите - в "модерното" ръководство на бсп-ЭЭто...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.