И парламентът пита Светия Синод за архонската титла на Слави Бинев

И парламентът пита Светия Синод за архонската титла на Слави Бинев

Председателят на парламентарната комисия по човешките права и вероизповеданията Огнян Герджиков е подписал писмо до Светия Синод, в което комисията пита дали владиците са взели решение за удостояване на бизнесмена Слави Бинев с почетната титла архонт. Това съобщи за Mediapool в четвъртък Герджиков.

Председателят на комисията научил от медиите за дадената титла и новината му прозвучала скандално. Затова от името на комисията той поискал обяснение от синода.

Депутатът каза, че досега не е чул адекватно обяснение от страна на ръководния орган на Българската православна църква. Според него титлата не е присъща за източното православие и специално българската църква. Герджиков смята, че тази идея е по-скоро на среди от Ватикана, радетели на сближаването на православието и католицизма.

Първото заседание на Светия Синод за тази година е на 22-23 януари. Действително досега от страна на синода няма обяснение за какви заслуги към църквата бизнесменът Бинев, който е по-известен в България със скандалите около заведенията си, е титулуван.

Пред два дни и представителят на Светия Синод на БПЦ в САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф отправи същото запитване до синода и изрази силното си смущение от акта на удостояване на бизнесмена.     

Споделяне

Още по темата

Още от България