И Първанов е сезирал прокуратурата за аферата с Античния форум в Пловдив

Граждани на Пловдив и българи, живеещи във Франция и САЩ, изпратиха до президента сигнали, петиции и подписки по повод сделките с Античния форум в Пловдив и други терени в идеалния център на града, предизвикали широк обществен и медиен отзвук, съобщават от приемната на президента Георги Първанов. По случая за незаконна продажба на общински имот бе подаден сигнал от пловдивски депутати от партията Демократи за силна България, а прокуратурата образува проверка срещу длъжностни лица, сред които е и кметът на града д-р Иван Чомаков. Заради този сигнал, от СДС обвиниха партията на Иван Костов, че оказва натиск над съда, за да преследва техни кметове.

От съобщението на президентската канцелария става ясно, че сигналите, подадени до Първанов, са от компетентност на съдебната власт. "В зависимост от конкретното им съдържание сигналите, петициите и подписките са изпратени на вниманието на Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, областния управител на област Пловдив, кмета на Пловдив и председателя на общинския съвет на Пловдив, както и на вниманието на Върховна касационна прокуратура", съобщават сътрудниците на Първанов.

С ходатайство от президента, баба намерила работа на внучката си

Докато президентът е в отпуск, от неговата приемна отчетоха колко жалби на граждани са обработили през първите шест месеца на годината. Сред подателите на 6013 молби е и щастлива баба, която със съдействието на президентската администрация е успяла да намери работа за внучката си, става ясно от съобщение, публикувано в интернет страницата на президентството.

В 920 жалби гражданите поставят социални проблеми. Изложенията са от хора в тежко социално положение - възрастни с увреждания, самотни родители, продължително безработни. Повдигнатите от тях социални въпроси са свързани с отпускането на социални помощи, безработицата, семейните помощи за деца, социалните услуги, посочват от дирекция "Приемна" на президентската администрация.

Граждани пишат и за нерешени жилищни въпроси, расте броят на бездомниците, търсили закрила от държавния глава, има сигнали и жалби, свързани с проблеми на здравеопазването, с неуредени трудово-правни отношения, по пенсионни проблеми, изпратени си и молби със съдебен характер, както и по проблеми на въоръжените сили.

От началото на мандата на обявилия се за социален президента Георги Първанов (21. 01. 2002 г.) до 30. 06. 2004 г. общо постъпилите молби, жалби, предложения и сигнали, по които са работили експертите в дирекцията, са 31 303.

Споделяне

Още от България