И Първанов поиска да не бъде кръщавана столична улица на Богдан Филов

Президентът Георги Първанов призова Столичният общински съвет (СОС) да отмени решението си за наименуване на софийска улица на името на проф. Богдан Филов - премиер по времето на Втората световна война и "един от символите на политиката на преследване към българските евреи".

В сряда държавният глава се срещна с представители на българската и на световната еврейска общност по повод 100-годишнината от освещаването на Софийската централна синагога – една от най-големите в Европа.

Предложението за преименуването на ул. "202" на името на прф. д-р Богдан Филов бе внесено от общинския съветник от СДС Борислав Бориславов и бе подкрепено от всички партии в Общинския съвет без БСП. Мотивът за предложението беше, че проф. Филов е учен историк с много голямо международно признание. Още през май обаче тогавашният кмет Бойко Борисов внесе предложение за отмяна на решението след протест на еврейски организации и на посолството на Израел.

Заради лятната ваканция досега СОС не е гледал предложението за отмяна на решението.

"Толерантността е едно забележително и задължаващо ни наследство, но тя не е нещо, което ни е дадено веднъж завинаги, за него трябва да се борим всеки ден", заяви Първанов в сряда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?