И Първанов повикан за изслушване в комисията “Хохегер”

Временната анкетна комисия за изясняване на изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства за лобисткия скандал, свързан с управлението на тройната коалиция и предоставените от държавата 1.5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер, реши да покани за изслушване предишния държавен глава Георги Първанов.

Мотивът на председателя на комисията – народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев - да предложи изслушване на президента Първанов са твърденията на бившия държавен глава от последните седмици, че за черен пиар срещу него са похарчени над 1 млн. лв. и че не неговата "фамилия е тази, която има договори с ГЕРБ", намеквайки за договорите за пиар и реклама на компанията на Моника Йосифова, с която Станишев живее и имат дете.

Предложението за изслушването бе направено от гражданина Вилям Попов, който днес запозна членовете на комисията с документация, събрана от него по случая с договора с Хохегер.

На заседанието в сряда не се явиха Меглена Кунева и Моника Йосифова, които бяха поканени за изслушване. И двете са информирали комисията, че са ангажирани, но са готови да съдействат. Депутатите решиха да подновят поканата си към двете.

Пред комисията обаче се яви участвалата в писането на една от управленските програми на ГЕРБ Росица Велкова и и председателят на борда на директорите на НДК Ивайло Георгиев. И двамата по различно време са били в управата на българската фирма "Хохегер БГ", дъщерна на компанията на австриеца Хохегер.

Росица Велкова категорично отрече да е знаела за договора на "фирмата-майка" с българското правителство и каза, че не може да знае защо в преговорите не е включен българският офис на фирмата, а са ползвани други подизпълнители.

Велкова каза, че "Хохегер БГ" се е занимавала основно с корпоративен пиар. Хохегер е бил партньор на известната пиар агенция Burson-Marsteller.
Велкова заяви отново, че не е нито член, нито учредител на ГЕРБ, а е била наета като независим експерт.

Ивайло Георгиев обясни, че всъщност е работил за Burson-Marsteller, която е имала договор с "Хохегер" за Източна и Централна Европа и така са създадени офиси в различни  страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България