И Паси пита президента за консултативен съвет по Ирак

Ако има тема, по която си струва да се вика Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), то това е темата по решението на българския парламент от 7 февруари да отговори положително на американското искане за участие в евентуална операция срещу Ирак. Това заяви днес външният министър Соломон Паси, дойде на извънредното заседание на ПГ на НДСВ.

За 12 години от създаването си този консултативен съвет е свикван по най-различни въпроси от областта на екологията, културата и т.н., но собственият предмет на дейност на този съвет еднозначно съвпада с обекта на решението на НС от 7 февруари.

Външният министър добави, че свикването на КСНС би било напълно уместно дори и днес, 13 дни след гласуването в парламента за участие в операцията. Запитан дали той самият е поискал от Георги Първанов свикването на такъв съвет, Паси заяви, че не коментира личните си разговори с президента, поради което не може да отговори на въпроса.

Вчера и председателят на комисията по външна политика Станимир Илчев заяви, че очаквал президентът да свика консултативния съвет - независимо дали преди гласуването в парламента на 7 февруари или сега.

На 5 февруари, след получаването на американското искане, президентът събра шефовете на спецслужбите и на МВР, но не и политици. След това изказа мнение, че провеждането на военна операция срещу Ирак трябва да стане с изрична санкция на ООН. Същата позиция зае и БСП.

Според Илчев, ангажирането на държавния глава с определена позиция по кризата в Ирак и българското участие е неизбежно, защото от неговото изявление на 5 февруари до сега са настъпили множество развития и при напредналата готовност на страната ни да изпълни поетите ангажименти.

"Най-малкото, защото в обществото циркулират не съвсем убедителни, но крайно обезпокоителни версии - за голяма бежанска вълна, за рязко покачване на цените на горивата, за неблагополучия по охраната на стратегически обекти - тук отговорните фактори могат да дадат възможно най-актуалната информация, а за това няма по-подходящо място от КСНС", обясни председателят на външната комисия. Той си обясни нежеланието на президента да свика КСНС с ангажиментите му по подготовката на посещенията на руския и финландския президент.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?