И пациенти с по-леки увреждания ще имат достъп до безинтерферонова терапия

И пациенти с по-леки увреждания ще имат достъп до безинтерферонова терапия

С новите правила на здравната каса вече и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане ще имат достъп до безинтерфероновата терапия срещу хепатит С, която позволява пълно излекуване. Това съобщиха в четвъртък от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Обхващат се млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които е възможно пълно излекуване и запазване на репродуктивните им способности.

Новите правила за отпускане на терапията са в сила от 1 март и са достъпни на сайта на НЗОК.

Изискванията за приложение на безинтерферонова терапия при лечение на хепатит С са съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност “Гастроентерология“, с председателя на

Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти по същата специалност.

С приемането на Изискванията, до края на тази година за лекарствена терапия за домашно лечение на Хепатит С институцията ще похарчи толкова, колкото и през миналата година - 21 млн. лв. Ефектът от прилагането на Изискванията ще бъде значително по-голям заради почти 100-процентовата успеваемост спрямо стандартната интерферонова терапия.

Очаква се в по-дългосрочен план да намалее броят на заболелите от Хепатит С, както и да намалее броят на хоспитализациите поради липса на усложнения от лечението.

Споделяне

Още от България