И ПИБ подвела, че няма отношение към сделката с ЧЕЗ

Още през декември банката е изразила интерес да финансира "Инерком" с 80 млн. евро

Първа инвестиционна банка

Първа инвестиционна банка (ПИБ), която през февруари твърдеше, че не е поемала ангажимент към финансиране на сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от дружеството на Гинка Върбакова "Инерком", още на 19 декември 2017 г. е издала писмо за подкрепа, с което заявява интерес за участие във финансирането.

Разкритието направи в четвъртък депутатът от левицата Жельо Бойчев, който председателства парламентарната анкетна комисия за сделката с активите на чешкото дружество.

Той заяви, че ще поиска работата ѝ да бъде удължена, за да могат депутатите да получат изисканата от институциите допълнителна информация. Една част от нея е свързана с финансирането на "Инерком", за която към момента са предоставили информация две от банките. "Към момента сме получили писма от "Уникредит Булбанк", които отговарят на комисията, че въпросът, който задаваме, е професионална тайна. Получили сме и писмо от Първа инвестиционна банка. От техния отговор стават ясни няколко неща – банката издава на 19 декември писмо за подкрепа, с което заявява интерес от участие във финансирането на покупката на дружество на ЧЕЗ от "Инерком", информира Бойчев.

ПИБ не е единствената финансова институция, която официално отрече да има отношение към сделката, но фактите се оказаха по-различни. В същата ситуация се оказа и държавната Българска банка за развитие.

В края на февруари чешкото издание "Лидове новини" разкри кои са източниците, от които "Инерком" разчита да получи 342 млн. евро за покупката на ЧЕЗ – България: три български банки, две офшорни фирми и собствени средства.

Според документа "Уникредит Булбанк" е обещала да кредитира Върбакова със 180 млн. евро, Първа инвестиционна банка – с 80 млн. евро, а Българската банка за развитие е потвърдила с писмо, че ще даде 65 млн. евро за рефинансиране на съществуващи заеми на придобиваните активи. Същият документ бе изпратен от представител на чешкото правителството на премиера Бойко Борисов, който го внесе в секретното деловодство на парламента, за да се запознаят с него депутатите.

Впоследствие шефът на ББР Стоян Мавродиев призна по време на изслушване в парламента, че институцията е изпратила писмо, в което изразява готовност пред "Инерком" да рефинансира съществуващ заем на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие. "Има издадено писмо, че ББР може да предостави такова финансиране, ако бъде поискано, но след дю дилиджънс на кредитоискателя и решение на надзорния орган", заяви пред депутатите Мавродиев. Тогава той изрази становище, че въпросното писмо било "голямо правно нищо".

След избухването на скандала около сделката за ЧЕЗ, ПИБ съобщи на 27 февруари, че "банката не е поемала ангажимент към финансиране на сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от дружеството "Инерком".

Както става ясно, ПИБ пратила писмо, с което се заявява интерес за финансиране на покупката. При това в документа, по думите на Жельо Бойчев, фигурира конкретно посочена сума – 80 млн. евро.

"Първа инвестиционна банка на 19 декември 2017 г. е издала писмо за подкрепа, с което заявява интерес за участие във финансирането на покупката на дружествата на ЧЕЗ от "Инерком" – България", заяви в четвъртък депутатът. Той прочете писмо на ПИБ, изпратено до комисията.

В него пише, че банката е била уведомена от консултанта по сделката, който "Инерком" ползва, че на 30 ноември 2017 г. компанията "Инерком" - България е била предпочетена от ЧЕЗ за кандидат-купувач на основания обвързваща оферта, която те са подали.

Намерението за подкрепа от страна на ПИБ е в размер на 80 милиона евро, уточни депутатът.

Той добави, че преди около две седмици комисията е изпратила писмо и до ББР, в което е поискана цялата кореспонденция на банката с фирма "Инерком" относно предстоящата сделка с ЧЕЗ. Отговор обаче до момента няма.

"Ако ББР не отговори, комисията ще поиска съдействие от Българската народна банка, за да получат отговор от ББР", добави Бойчев.

Той допълни, че от Уникредит Булбанк са отговорили в писмо, че въпросът, който е зададен, е професионална тайна и банката не е поискала да коментира участието си в тази сделка.

Всъщност Уникредит Булбанк е единствената от трите български банки, която предпочете да не шикалкави – тя не опроверга информациите, че също като ПИБ е предоставила на "Инерком" т.нар. "писмо за комфорт", както го обяви премиерът Борисов, но и не потвърди.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес