И Плевен ще има водна концесия, но по-добра от софийската

Търсят се почтени инвеститори да вложат 400 млн. лв.

И Плевен ще има водна концесия, но по-добра от софийската

ВиК инфраструктурата на Плевен да бъде дадена на концесия, за да могат да се направят необходимите 400 млн. лв. инвестиции. Това препоръчва Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка. Тя ще публикува обява в най-престижното професионално издание – “Глобъл уотър интелиджънс” за заявяване на интерес за концесия на ВиК-Плевен.

 

Ако такъв бъде заявен от най-големите и авторитетни компании, то само след решение на местните власти ще бъде открита процедура за публично-частно партньорство, каза председателят на парламента Цецка Цачева, която е от Плевен. Цачева очеква консултантите на Световната банка да привлекат “възможно най-почтените инвеститори”.

 

Проектът на Световната банка за концесия на ВиК мрежата на Плевен е пилотен и при успех плановете на държавата са да се приложи и в други общини, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Проектът се разработва още от времето на тройната коалиция.

 

Във ВиК-сектора в Плевен не са правени инвестиции през последните 50 години, освен аварийни ремонти. Средства от държавния бюджет не могат да бъдат насочени във ВиК мрежата на Плевен и това е причината да се търси финансиране по линия на еврофондовете и публично-частно партньорство, каза министър Павлова.

 

На режим на водата в Плевенско са 20 населени места, като в 18 от тях има отклонения от качеството на водата.

 

В Плевенска област няма достатъчно питейни води и половината от водоснабдяването се осъществява чрез ВиК Ловеч. Половината от населението няма канализация. Едва 40% от живеещите в Плевенско имат достъп до пречиствателни станции.

 

През следващата седмица предстои внасяне за второ четене на Закона за публично-частното партньорство, каза Цецка Цачева. В него има регламенти, които определят възможностите за привличане на инвестиции. Чрез новите разпоредби процедурите ще бъдат облекчени и така ще се улесни осигуряването на финансиране, посочи Цачева.

 

Министър Павлова посочи, че е необходима промяна и в Закона за водите, защото в момента прилагането му е почти невъзможно. “Независимо дали операторът е държавен или частен, ако не се справя, трябва да бъде сменен. С прилагането на Закона за публично-частното партньорство това ще се улесни”, каза министър Павлова.

 

В момента единствено София има концесионер на водата. Опитът с него обаче е противоречив, като обществото не е доволно от концесионера “Софийска вода”. Причината е, че той не изпълни нищо от поетите ангажименти през 2000 г. Така за подмяна на остарялата ВиК мрежа в столицата се разчита единствено на еврофондовете.

 

Останалата ВиК мрежа в страната се стопанисва от общински и държавни дружества.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?